Една трета от снимките от мобилните камери, които засичат висока и превишена скорост, отиват в коша. Причината - ако има два или три снимани автомобила, започва спор кой всъщност е нарушителят.

„Снимката, която класифицираме като брак, когато обработваме материала, трябва да съдържа два автомобила. За нарушението няма да бъде издаден електронен фиш, тъй като по безспорен начин не може да бъде доказана вината на автомобила и на шофьора, извършил нарушението”, коментира Николай Крушарски от столичната „Пътна полиция” пред Нова телевизия.

„Докато експертите не бъдат поканени да се направи нов Закон за движение по пътищата, всичко това е една прелюдия към новата ваканция на депутатите”, коментира Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.  

Според него главният прокурор трябва да осигури експерти, които да решат юридическите казуси от гледна точка на събираемостта на глобите.

„За да свалите номерата на един служебен автомобил, санкцията е към автомобила, а не към водача, а тя трябва да е насочена към водача, а не към автомобила”, добави Йонко Иванов.

Източник: Novanews.bg