Европа не иска излизане на Гърция от еврозоната, но е готова за такова
Европа не иска излизане на Гърция от еврозоната, но е готова за такова / снимка: Guliver/Getty Images

Гърция няма да може да преведе на МВФ 1,6 млрд. евро на 30 юни, когато е падежът по дълга й, твърди министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле.

Пред немския тв канал ARD той каза, че заради настоящата ситуация доверието на Еврогрупата към Гърция значително е отслабнало. Той добави, че европейските министри и до този момент не знаят каква формулировка ще бъде поставена на народно допитване на 5 юли. Министърът подчерта, че Европа е готова да помогне на гръцкия народ, но Атина трябва да предприеме съответните мерки.

Излизане на Гърция от еврозоната не е най-доброто решение, каза премиерът на Холандия Марк Рюте след преговори с участието на министъра на икономиката Хенк Кемп, на финансите Йерун Диселблум и управителя на Холандската национална банка Клаас Кнот. „Около 0,5% от холандския експорт отива в Гърция. Ето защо гръцките финансови проблеми пряко оказват незначително влияние на нашата икономика”, отбеляза Рюте. Така че дори и ситуацията да се развие по най-лошия вариант, то това няма да доведе до катастрофални последици за Холандия, подчерта той.

„Еврото е здрава валута, а за защита на еврозоната има редица механизми. И все пак излизане на гърция от еврозоната не е най-доброто решение”, счита той. „То няма да помогне на гръцкия народ”, е мнението на холандския премиер.

„Европа е готова за по-нататъшен диалог с Гърция. Но те трябва да спазват постигнатите по-рано договорености. Страните от еврозоната са готови да се поддържат и да си помагат една на друга, но това да става при изпълнение на поетите ангажименти”, подчерта Рюте. „Прости решения, които да решат проблемите на Гърция, няма. Правителството ще трябва да взема сложни решения и да извършва реформи за съкращаване на разходите”, каза още той.

Ако гръцкият народ гласува отрицателно на референдума на 5 юли, то възможностите за по-нататъшни преговори с кредиторите ще бъдат значително по-малки, каза председателят на Европейския съвет Донард Туск на пресконференция.

„Всяка държава има право да свика референдум, затова уважавам такова решение. Не е моя работа да се бъркам във вътрешната политика на Гърция, но когато се казва, че при отрицателен вот, това ще даде по-силна позиция на преговорите, това не е вярно”.Мисля, че ако на референдума хората кажат „не”, то ще има много по-малки възможности за преговори.

Китай иска Гърция да остане в еврозоната и да постигне споразумение със своите кредитори, каза премиерът на страната Ли Кецян, който е на посещение в Брюксел.

„Това, което Китай иска, е да види една обединена Европа, една богата Европа и силно евро”, каза Ли, като изтъкна, че това е не само в интерес на Европа, но също и на Китай и останалия свят. На въпрос дали Китай е готов да помогне на Гърция да преодолее дълговата криза, Ли Кецян отговори, че това е вътрешна работа на Европа, но все пак е готов да изиграе конструктивна роля.

Кризисната ситуация в Гърция не може да се разпространи във Франция, каза министърът на финансите на Франция Мишел Сапен през тв канала БФМ.

„Ако има страна, за която създалата се ситуацията да бъде опасна, това е самата Гърция, а съвсем не Франция. Ако Гърция изпадне в неплатежоспособност, това няма да има някакви тежки последици за ЕС. Позициите на Франция са силни и това се отразява в нейните икономически и финансови показатели, в частност в ниския банков лихвен процент при кредитиране”, отбеляза министърът. Той напомни, че създадените в рамките на банковия съюз през 2014 г. финансови механизми „ще защитят френските банки и за вложителите няма да възникнат никакви проблеми”.

Източник: БТА