Успешно приключи благоустрояването на централната градска част
Успешно приключи благоустрояването на централната градска част / netinfo

В петък ще се състои официалното откриване на благоустроената централна част на Русе, съобщи зам.-кметът Страхил Карапчански.

Приключи успешната реализация на проекта „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства”, който се реализира по оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността на проекта, чиято продължителност бе 24 месеца, е 5,4 млн. лв.

Рехабилитацията коренно промени облика на централната част на дунавския град. Общата площ на рехабилитираната територия е 23 670 кв. м., обясни арх. Живка Бучуковска, която е ръководител на проекта.

Сред извършените дейности е изграждането на два нови сухи фонтана с художествено осветление на площадите "Хан Кубрат" и "Елиас Канети", статуя на уличен музикант, както и система за озвучаване. Извършена беше реконструкция и на фонтана в градинката пред сградата на Регионалния исторически музей. В рамките на проекта е изградена нова настилка по централната пешеходна улица "Александровска" - от пл. "Свобода" до пл. "Батенберг". Изцяло са обновени градинките в участъка и е монтирана система за видеонаблюдение.

Сред приоритетите на общинската управа е и благоустрояване на крайбрежната зона и на улиците, които свързват кея с централната улица "Александровска", обясни заместник-кметът Страхил Карапчански. Той посочи, че финансирането ще бъде по новата оперативна програма "Региони в растеж". Община Русе си осигури 56 млн. лв. безвъзмездно финансиране за реализацията на важни инфраструктурни проекти.

Вече са разработени 30 инвестиционни обекта, заложени по проекта за техническа помощ в подкрепа на Община Русе за програмен период 2014-2020. Обектите, за които ще се търси финансиране са разпределени в четири направления – „Градска среда“, „Образователна инфраструктура“, „Културна инфраструктура“ и „Социална инфраструктура”.