13 години затвор за алжиреца, намушкал продавачка на ул. „Пиротска”
13 години затвор за алжиреца, намушкал продавачка на ул. „Пиротска” / снимка: БГНЕС, архив

13 години в затвора ще лежи алжирецът Салахедин Бин Аладин, който нападна и наръга с нож продавачка в столичен магазин.

Нападението стана в нощта на 1 срещу 2 ноември 2013 г. около 2.00 ч. Тогава Аладин нахлул в магазин за алкохол и цигари на ул. „Пиротска” в София, в който тогава на работа била Виктория Христова. Той я нападнал в гръб и я наръгал 10 пъти с нож в областта на гърдите, шията и ръцете. Оставяйки младата жена в безпомощно състояние, нападателят успял да открадне около 300 лв. от касата на магазина, след което избягал.

Върховният касационен съд (ВКС) постанови  на 25 юни окончателно 13 години затвор.

Условна присъда получи приятелят му Александър Симеонов, който помогнал на алжиреца да се укрие. Съдът му е дал една година и четири месец с изпитателен срок от четири години.

На 4 март 2014 г. Софийският градски съд (СГС) осъди Аладин на 12 години затвор за нападението над Виктория. Той получи и 11 години затвор по друго обвинение - това за опит за убийство на Тихомир Владимиров.

На 27 май 2013 г., в близост до паркинга на Централните хали в София, Аладин нападнал Тихомир, като го пробол няколко пъти във врата, корема, гръдния кош и шията. Това довело до нараняване на черния дроб, на дясната външна сънна артерия с последвала остра кръвозагуба и изпадане на пострадалия в хеморагичен шок.

Жестокото нападение над 20-годишната Виктория Христова в центъра на столицата стана в нощта срещу 2 ноември. Алжирецът, който се опитал да ограбил денонощния магазин за алкохол и цигари на ул. „Пиротска”, намушка младата продавачка, нанасяйки й над десет удара с нож в областта на гърдите, шията и ръцете.

Четири дни по-късно полицията арестува заподозрения извършител. Алжирецът Салахедин Бин Аладин беше задържан от служители на гръцкия участък „Орестиада”. Преди да пресече границата той е преминал през Пловдив и свиленградското село Мезек, а крайната му цел е била да достигне до Кипър.