Защо жената е направена от реброто на мъжа?
Защо жената е направена от реброто на мъжа? / Thinkstock/Getty Images

Защо жената е направена от реброто на мъжа? Защо Бог не я е направил и нея от кал? Защо е използвал част от вече създадено нещо?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Библейски въпрос, един от любимите ни, още повече днес, когато всяка жена би приела за обидно да е ребро на мъжа. Повече би приела да е цял гръден кош, но ребро... Тази работа с реброто е много особена. Не е ясно от ребро ли е създадена Ева или не. Но в Библията се споменава, че след като бог създал Адам от земя и му вдъхнал живот го съжалил, че е сам. И понеже не e хубаво човек да е сам, решил да му направи компания. Той го приспал, взел му едното ребро и направил Ева. Кръстил я жена, защото е взета от мъжа. На български това не се схваща. С man и woman е уловен по-добре духът на еврейското иш, иша. Иш е мъж, иша е жена.

Но Адам в генезис не се използва в началото като лично име, а като нарицателно за хора. Ето как мъжете и хората на един древен етап са се припокривали като понятия. Затова в редица езици думата за човечество произхожда от мъж. И мъж и човек са всъщност една и съща дума. Това отговаря и на въпроса, защо на английски mankind е все едно само вида на мъжете. Не е само на английски, но да не се отплесваме.

Първо, имаме самотен в мъж, мъж-синоним на човек, а после се прави от реброто му жена. Тя, уви, по библейско разбиране не е синоним на човек, а производно от мъжа. Следователно производно от човек. Не бързайте да се обиждате, дами. Има скрит трик в Библията, за който ще стане дума след малко. Защо ребро обаче? Тълкувателите имат цял куп обяснения. Но истината е, че ребро е само един от преводите. На еврейски означава страна. Не че нещо се изяснява в момента, но има спор ребро ли е или не е. Реброто е твърде буквално, страна е по-алегорично. Има и теория, тя не е особено библейска, че Ева е създадена от друга кост-бакулум. Това е кост, която имат в половия член всички примати, освен човек. Виждат връзка някои, че точно тази кост, която липсва у мъжа, но иначе я има в много други човекоподобни екземпляри, как именно от нея се е получила Ева. Което в един по-различен план означава, че...Разбирате какво означава.

Но това е странична теория. Да се върнем на оригинала. Засега още не сме отговорили защо бог не създава и Ева от кал? Е, как защо? Адам означава калчо, мъжки род на адама, което е пръст, земя. Ето защо е направен от земята. Той самият е земя, почва в мъжки род. Ева, името се споменава само 4 пъти в Библията, означава жива, живата. Ако се абстрахирате от антропоморфните белези, митът за генезиса е как от земята излиза нещо живо, нещо покълва. Адам е пръст, Ева е живот. В други традиции земята е в женски образ,но в юдео-християнската земята е мъж - Адам, а животът е жена - Ева. Тя произлиза от него, от вътрешността му.

Но как ще произлиза от вътрешността на мъж, той не ражда, вътрешните органи също не вършат работа. Следователно ребро - част от скелета му, част от вътрешното му устройство. Това е смисълът на реброто в генезиса. Ева - животът, трябва да дойде от вътре на Адам - почвата. Ако бог и нея беше направил от кал, по какво щеше да се различава от Адам? Ето как не е обидно да си ребро адамово. Напротив, много по-висше е.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате