Задържаха 100 нелегални имигранти при опит да влязат в София
Задържаха 100 нелегални имигранти при опит да влязат в София / снимка: Dariknews.bg, архив
Задържаха 100 нелегални имигранти при опит да влязат в София
80760
Задържаха 100 нелегални имигранти при опит да влязат в София
  • Задържаха 100 нелегални имигранти при опит да влязат в София

120 сирийци бяха задържани от полицията при опит да влязат в столицата. Чужденците са пътували в ТИР по АМ Тракия". Сред тях има и 37 деца. Освен имигрантите, полицията е задържала и група българи, за които се предполага, че са организирали нелегалния канал за трафик на бежанци от границата към София.

Малко преди 4.00 часа тази сутрин на разклона за с. Лозен в посока София патрул на магистрална полиция прави опит за проверка на два леки автомобила. Вместо да спре шофьорът на едната кола прави опит да блъсне униформените, обясни шефът на СДВР Младен Маринов: „Мъжът е задържан. След бързи действия са установени и задържани 120 чужденци. Според първоначалните данни са сирийци, сред тях 37 са деца".

Общо петима българи са задържани заедно със сирийските граждани в хода на операцията, обясни директорът на столичната полиция. В момента се изяснява с каква дейност е бил ангажиран всеки един от тях. По думите на Младен Маринов подобни случаи на задържани нелегални имигранти, превеждани към столицата от каналджии, са ежедневие: „Ежедневно установяваме по 30-50 такива случая в центъра на София и периферията на града. Бежанският натиск е много сериозен. Постоянно се измислят различни схеми, с които да ни затруднят".

Шефът на СДВР обясни, че тепърва предстои самоличността на хората да бъде категорично изяснена, както и те да преминат през медицински прегледи. По думите му с оглед на засиления бежански поток към Европа, интересът към дейността на каналджиите у нас е засилен, а цената на услугата става все по-солена.