Обуздана ли е цената на тока?
Обуздана ли е цената на тока? / 100 вести

„Обузданата цена на тока спомага за ръста на икономиката“, заяви вчера в „Денят започна с Георги Любенов” по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран на първа страница на вестник "100 вести" днес.

Според него “първите признаци на оживление в икономиката и ръст, особено по отношение на експорта, са налице“. Вицепремиерът посочи, че този ръст трябва да бъда окуражен.

Друг поглед по темата с цената на тока предлага "100 вести" в интервюто с Тошко Тодоров, собственик на фирма "Еридан".

В петък между 11 и 12 часа малка част от фирмите в Габровска област, между които „Мак“ АД, „Еридан“ и др., спряха за час работа в знак на протест срещу поскъпването на тока за индустрията.

Целта на протеста беше не да се отлага поскъпването, а да се намери трайно решение на проблема с дефицитите в българската енергетика, коментираха представители на бизнеса. Част от тях, макар да подкрепят протестите, са скептични, че независимо от тях, може да се промени мнението на КЕВР по отношение цената на тока.

Коментарът на Тошко Тодоров пред "100 вести":

"И в моята фирма стачкувахме под формата спиране на тока за един час. Това е израз на протест за това, че в енергетиката се краде години наред – умишлено и целенасочено и всичко се прехвърля върху крайния потребител, било то чрез повишаване цената на електроенер- гията за бизнеса или за бита.

От години слушаме за постоянно повишаваща се дупка в бюджета на НЕК. Всяка година или при всяко повишаване на цената на електроенергията ни се казва:

“Край, по този начин решаваме проблема с дупката в бюджета на НЕК“. И все не се решава, а дупката продължава да расте.

Това означава, че повишаването на цената не е никакво решаване на въпроса, а е ново натягане на напрежението в населението.

Слушам коментари, че ако цената на електроенергията се повиши, щяла да бъде по-скъпа и от Германия. Аз не мога да си обясня защо е така и на какво основание КЕВР определя такива цени. Нямам логично обяснение".