Багерите влизат в Гърмен, ромите се заканват да се палят
Багерите влизат в Гърмен, ромите се заканват да се палят / снимки: БГНЕС, архив

Първите четири незаконни къщи в ромската махала на Гърмен трябва да бъдат съборени в понеделник. Държавата успя да извърви процедурата за незаконното строителство в гетото под натиска на стотиците протестиращи българи, които дадоха ултиматум на институциите да спазят закона и да го приложат така, както правят с останалите граждани.

Вътрешният министър: Случилото се в Гърмен е битов инцидент

Бунтът срещу двойните стандарти избухна на 23 май, а поводът бе битов инцидент-българи направили забележка на роми за силна музика и последвало нападение върху тях от 200 цигани, припомня „Труд”. При мелето пострадаха над 8 души. Това отприщи недоволството на малката община Гърмен и населението повече от месец не спира да протестира всеки ден и да иска държавата да прилага правилата еднакво към всички.

Багерите по план трябва да съборят 4 къщи, а на 13 юли още две ромски къщи.

„В тези домове живеят четири семейства с около 15 деца. Хората не са си изнесли багажа и нямат такова намерение, защото нямат къде да отидат”, каза по този повод ромският водач Юлиян Герасимов. „Няма да позволим бутане на къщите, нека багерите съборят домовете заедно с хората, те няма да излязат отвътре. А в другите две къщи живеят деца инвалиди. Бащите им заявиха, че ще се полеят с бензин и ще се самозапалят заедно с децата, ако им посегнат на къщите”, каза ромския тартор.

Багерите влизат в Гърмен ромите се заканват да се палят
netinfo

Гърмен се вдигна на мирен протест

Кметица Минка Капитанова заяви, че не може да осигури друг подслон за фамилиите, на които домовете ще бъдат бутнати и прехвърли топката на социалните институции. Те пък от своя страна обясниха, че общината трябва да предложи вариант.

В неделя ромите, уплашени от предстоящата акция, поискаха при тях да отиде омбудсманът на държавата Константин Пенчев с надеждата, че той можел да спре багерите.