37 души са убити и 36 са ранени при нападение, извършено днес от въоръжен с автомат Калашников мъж срещу клиенти на хотел Риу Империал Мархаба до средиземноморския тунизийски курортен град Сус, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

"Имаме 37 убити и 36 ранени. Някои от ранените са в критично състояние", заяви говорителя на министерството Шокри Нафти, който не можеше да уточни националността на жертвите.

Студент, извършител на нападението, е сред жертвите. До трупа му е бил намерен автомат Калашников, посочи Ройтерс. Сред убитите има чужденци, съобщават местни медии. Сред тях били граждани на Белгия, Великобритания и Германия, предаде ТАСС.

По предварителна информация няма данни за пострадали или загинали българи в Тунис, съобщи пред „Фокус" говорителят на външно министерство Бетина Жотева

Предполагаемият извършител на кървавото нападение срещу хотел в тунизийския курорт Сус е студент, който не е бил известен на полицията, предаде Франс прес, като се позова на тунизийския държавен секретар по въпросите на сигурността Рафик Шели.

Нападателят е тунизиец, роден в района на Керуан, един от градовете смятани за свещени за исляма, намиращ се в централната част на Тунис, поясни Шели пред местно радио. Той добави, че засега както изглежда само един човек е отговорен за атаката в Сус.

"Той дойде до хотела откъм плажа, облечен като летовник, който ще се къпе в морето, и носеше плажен чадър със скрито вътре оръжие", разказал държавният секретар по сигурността. Когато пристигнал на плажа в района на хотела Империал Мархаба атентаторът открил огън по туристите, а после атакувал сградата.

Хотелът е собственост на испанската компания РИУ хотелс енд ризортс, предаде Асошиейтед прес.

Първоначално данните за броя на нападателите бяха противоречиви. Говореше се за няколко нападатели, пристигнали на плажната ивица между хотел Империал Мархаба и съседния хотел Совива по море с надуваема лодка. До последно говорителят на министерството на вътрешните работи на Тунис Мохамад Али Аруи пък говореше за двама нападатели, от които единият бил избягал, предаде Асошиейтед прес.

Агенции, телевизии и радиостанции излъчват разкази на ужасени чужди туристи, преживели нападението, намирали се на плажа в момента на атаката или в съседни хотели. Някои разказват, че са чули десетки изстрели. Други говорят и за експлозия в атакувания хотел Империал Мархаба. След нападението на плажа царяла гробна тишина, разказва британски турист. Противоречиви са данните за ранените. Различни източници говорят за между 20 и 36 ранени.

Пред телевизия Скай Нюз британски турист в Сус казва, че след нападението хората опразнили плажа. Той разказва, че гостите в хотела, в който бил отседнал, първо получили нареждане да се заключат в стаите, когато започнало нападението, а после второто нареждане било да се съберат във фоайето.

Миналата година атентатор камикадзе се взриви на плаж в Сус, но жертви нямаше, припомня Франс прес.

Днешното е най-кървавото нападение в Тунис за последните 10 години. Предишният рекордьор в тази печална статистика беше атаката в музея Бардо в столицата, при която загинаха 21 туристи и един тунизийски полицай. Тя беше извършена на 18 март. Тогава отговорност за атаката пое радикална групировка, врекла се във вярност на "Ислямска държава".

Сус е един от най-популярните курорти в Тунис, в който почиват и европейци, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Източник: БТА