Задържаха трима телефонни измамници, измъкнали 2500 лева от възрастна жена
Задържаха трима телефонни измамници, измъкнали 2500 лева от възрастна жена / poprunews.ru

Криминалисти от ОД на МВР-Шумен с помощта на колегите им от Горна Оряховица установиха и задържаха трима мъже, извършили телефонна измама. Тяхна жертва е 77-годишна жена от село Осмар, която била измамена с 2500 лева

Работата по разплитането на случая започнала на 21 май. Тогава в полицията бил получен сигнал от възрастната жена. Тя разказала, че същия ден на домашния й телефон се обадил мъж, който й съобщил да чака пратка от чужбина с 20 000 евро и български левове. Необходимо било да плати 4 800 лева за доставката. Жената успяла да събере 2 500 лева. Куриерът ги взел, в замяна й дал кутия. Малко по-късно станало ясно, че в кутията вместо пари има сухи пасти. Предприетите от криминалистите действия за установяване на извършителя на престъплението дали резултат. Тричленната група е задържана на 24 юни при полицейска операция на служители на ОДМВР- Шумен и колегите им от РУ- Горна Оряховица. Предприети са претърсвания на три адреса в Горна Оряховица. Намерени и иззети са мобилни телефони със сим карти, над 30 000 лева и 2 кг. различни златни накити.

Задържани за извършено престъпление по чл. 209 от НК са Д.А./30г./, А.Д./30г./ и Д.Б./54г./- жители на Горна Оряховица. Д.А. е осъждан за измама през 2009 година. Срещу А.Д има образувани шест заявителски материала за измами на територията на Исперих. Д.Б. е с дълго криминално досие, в което се открояват измама, укриване на данъци в особено големи размери, кражба, документни престъпления, убийство по непредпазливост, причинени телесни повреди след птп, представял се е и за длъжностно лице.

С постановление на прокурор от Районна прокуратура-Велики Преслав на А.Д./30г./ и Д.Б./54г. е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане пред Районен съд - Велики Преслав за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Всички действия по разследването и документиране на престъплението са под надзор на прокурор от Районна прокуратура - Велики Преслав.
Изяснява се съпричастността им към подобни престъпления на територията на цялата страна.