Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Райна Петрова
Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Райна Петрова / снимка: DarikNews.bg, архив

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Райна Петрова, бивш кмет на район "Централен" в Пловдив  и Надежда Минчева, собственик на фирма в град Пловдив.

Райна Петрова е обвинена в престъпление по служба.

Според магистратите от началото на май 2012 г. до януари 2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на район “Централен” в Пловдив, тя не е изпълнила служебните си задължения да осигури самостоятелно провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки от страна на директорите на 14 детски градини, които са третостепенни разпоредители с бюджетни кредити при района.

Петрова е обвинена и за това, че е превишила правата си, изземайки правомощията на възложителите по сключените договори сами да определят изпълнител и лично е определила изпълнител на договорите по ЗОП. Сключени са договори с пловдивско дружество със собственик Надежда Минчева. Това станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни, ръководни указания и им е спуснала предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя.

Целта е била да са набави облага за пловдивско дружество чрез получаване на парични средства в размер на над 24 хил. лева за 2012 г., и над 20 хил лева за 2013 г.от сключените доставки на храни в район “Централен”. От деянието са настъпили немаловажни вредни последици – доставки на храни, които не отговорят на изискванията за качество, с което се затруднява дейността по изхранването в детските заведения, накърнява се авторитета и доверието в местната власт и нарушава принципа за свободна и лоялна конкуренция.

Райна Петрова е обвинена и за търговия с влияние, защото през юни 2013 г.  е приела дар – под формата на ваучер за туристическа услуга на стойност 9 780 лева от Надежда Минчева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице – заместник-кмет на район “Централен” във връзка със службата му за провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лева за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти за детските ясли и детските градини на територията на район “Ценрален”, община Пловдив, което включва договаряне към конкретно дружество и сключване на договор за изпълнение със същото дружество, чийто собственик е Надежда Минчева.

Срещу Минчева също е повдигнато обвинение за търговия с влияние.

По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи.

Райна Петрова е с мярка за неотклонение  „Подписка“, а Надежда Минчева е с „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.