Радари ще контролират средната скорост по магистралите
Радари ще контролират средната скорост по магистралите / снимка: БГНЕС
Въвеждат радари за контрол на средната скорост по магистралите
80732
Въвеждат радари за контрол на средната скорост по магистралите
  • Въвеждат радари за контрол на средната скорост по магистралите

Въвеждат радари за контрол на средната скорост по магистралите. Това съобщи пред журналисти шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. По думите му, това е една от мерките за справяне с войната на пътищата, която все още се обсъжда с „Пътна полиция". Проектът, който АПИ подготвя, предвижда да се ползват и стационарните камери на МВР. Лазаров припомни, че в момента подобни уреди за засичане на средната скорост на автомобилите работят експериментално на АМ „Люлин".

Според шефа на "Пътна полиция" с войната по пътищата можем да се справим само със строги наказателни санкции. Такава е и идеята за въвеждане на контрол на средната скорост по магистралите.

"Това нещо няма как да се случи при въвеждането на такова ограничение. Тоест от Бургас до София и обратно и един километър да надвишите показателя за средна скорост за движение, а не само на определени точки, които всички знаят, където се намалява усилено и след това си позволяват да пътуват с по-висока скорост", каза шефът на "Пътна полиция".

Лазар Лазаров обясни, че новите съоръжения ще се различават от сега действащите мобилни и стационарни камери на "Пътна полиция", които следят за нарушения само в определин участъци на пътя:

"С рамки, които ще имат мобилни камери, които ще засичат скорост, само че тази скорост няма да е моментна, а ще се изчислява на базата на изминатото разстояние, тъй като рамките ще са през определено разстояние. Ще се изчислява разстоянието и скоростта и в момента, в който ти си надвишил средната скорост за пропътуването на този участък, тогава ти си налага автоматично административно нарушение, тъй като камерата е снимала твоя регистрационен номер", каза Лазаров.

Предвиждаше се устройствата за контрол на средната скорост да зароботят още през 2012 г., когато бяха закупени, но те са получили сертификати от Института по метрология едва през есента на миналата година. Тогава са монтирани и първите експериментални радари, припомни Лазаров.

"На "Люлин" на тунелите има такава експериментална и практиката е супер. Мисля, че това ще го направим по всички магистрали в България, тъй като там основно се взимат големите скорости", каза още той.

Лазар Лазаров обясни, че средната скорост на шофьорите ще се изчислява по формулата от втори клас, според която пътят е равен на времето по скоростта. Засега, обаче от Пътната агенция не се ангажираха с ясен отговор на въпроса кога контролът на средната скорост по магистралите ще стане факт.