Разясняват в изнесени приемни нова оперативна програма
Разясняват в изнесени приемни нова оперативна програма / снимка: ОИЦ-Русе, архив

Възможностите за усвояване на европейски средства по новата ОП „Развитие на човешките ресурси“ за бизнеса и за наемане на безработни лица представи управителят на Областен информационен център-Русе Камелия Златанова пред заинтересовани по време на участието си в изнесени приемни в Ценово, Иваново, Сливо поле, Ветово и Бяла. Визитата й в тези общини бе съчетана с приемните на областния управител и с форумите на клуб „Отворено общество“ по проект за интеграция на ромите „Гражданско участие в интеграционната политика“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Тъй като в посетените населени места безработицата е висока, Златанова запозна хората с шансовете, които операцията „Ново работно място“, която предстои да се отвори за кандидатстване,  ще предостави на работодателите и на безработните.

От ОИЦ в Русе обясниха, че в Иваново е имало дискусия за усвояването на европейските средства. В Сливо поле граждани проявили интерес и към ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, а във Ветово попитали за условията за обучение на роми по ОП „РЧР“.

Посещенията на експерти на ОИЦ-Русе по общините е част от комуникационната стратегия, чиято цел е информацията за европейското финансиране да стигне до широк кръг от хора и броят на тези, които пряко или косвено могат да се възползват от него да се увеличи през новия програмен период.