За две години Варна усвоила 10 пъти повече средства по европейски проекти
За две години Варна усвоила 10 пъти повече средства по европейски проекти / netinfo
За две години Варна усвоила 10 пъти повече средства по европейски проекти
80697
За две години Варна усвоила 10 пъти повече средства по европейски проекти
  • За две години Варна усвоила 10 пъти повече средства по европейски проекти

Близо 10 пъти са се увеличили средствата, които Община Варна е усвоила по различните европрограми през последните две години. Това обяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна" Ани Николова, шеф на общинска дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

До 30 юни 2013 г. Варна е успяла да усвои 13 милиона евро по проекти. След встъпване в длъжност на настоящия кмет Иван Портних усвоените средства са в размер на 109 милиона евро, изтъкна Николова.

„През този период много от проектите бяха в рискова фаза, с много проблеми, които ние с много усилия успяхме в голяма степен да разрешим", коментира тя.

В момента във Варна се изпълняват 21 европейски проекта, които са на обща стойност близо 300 млн. лв. Най-големият сред тях е проектът за „Интегриран градски транспорт". До този момент по него са усвоени 55 милиона – за доставка на новите автобуси и за авансови плащания по договорите за останалите компоненти от пректа. Сред по-мащабните проекти, които са приключени или са на финална права, са този за доставката на новите тролейбуси (26 млн. лв.), пречиствателна станция „Варна" (11 млн. лв.) и обновяването на пешеходната зона в центъра (4,2 млн. лв.).

„Полагаме всички необходими усилия така, че да успеем да финализираме успешно проектите. Това е една от най-приоритетните сфери на дейност на Община Варна. всички колеги са обединени в постигането на тази цел", посочи шефът на дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

Николова припомни, че Община Варна може да получи 84 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за проекти по оперативна програма „Региони в растеж" за следващия програмен период. Споразумението за делегиране на функции на междинни звена за избор и оценка на проекти за финансиране беше подписано преди дни от кмета на града Иван Портних в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В инвестиционната програма, която Общината трябва да подготви в следващите месеци, ще бъдат определени проекти, които са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и са приоритетни за реализиране през новия програмен период. Според зададеното процентно съотношение, максимум 30 на сто от средствата по „Региони в растеж" ще са за подобряване на градската среда, минимум 5 на сто трябва да са за образователна инфраструктура, като намерението е във Варна да бъдат заложени около 15 %. За социална инфраструктура са определени поне 5 %, като и тук стремежът на Общината е процентът да достигне 15, уточни Ани Николова. Останалите средства са за подобряване на енергийната ефективност в административни и жилищни сгради и студентски общежития.

През новия програмен период по „Региони в растеж" ще бъдат насочени средства и усилия към културната инфраструктура в града, което включва ремонт на съществуващи зали и строеж на нови.

Вече се работи по изготвяне на Инвестиционната програма и конкретизиране на обектите, в които ще се инвестира.

След одобрение на инвестиционната програма, Общината има готовност да кандидатства за финансиране с проекти на стойност над 114 млн.лв., каза още Ани Николова.

Целият разговор с Ани Николова е в аудиозоната.