Римски сенатори на първия исторически фестивал в Разград, предаваме им ключа на Абритус
Римски сенатори на първия исторически фестивал в Разград, предаваме им ключа на Абритус / Радка Минчева
Римски сенатори на първия исторически фестивал в Разград, предаваме им ключа на Абритус
80692
Римски сенатори на първия исторически фестивал в Разград, предаваме им ключа на Абритус
  • Римски сенатори на първия исторически фестивал в Разград, предаваме им ключа на Абритус

Римски сенатори ще са сред гостите на първия исторически фестивал „Абритус“ в Разград, който ще се проведе в петък, събота и неделя. Ще ги води президентът на най-големия клуб за възстановки в света „Gruppo Storico Romano“ Серджо Якомони. На него, като на представител на Рим, ще бъде връчен символично ключа на римската крепост Абритус.

Три дни ще продължи първият исторически фестивал „Абритус“ в Разград, той е надграждащото събитие след реализацията на европроекта „Абритус – мистика и реалност“, който скоро приключи. Още от първото си издание фестивалът ще има международно участие. Сред гостите ще е президентът на клуба за възстановки  „Gruppo Storico Romano“ Серджо Якомони от Италия. Той е сред организаторите на най-големия исторически фестивал в света „Натале ди Рома“ – съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм“ в община Разград Цветана Бенонова.

Церемонията по поднасяне на ключовете на Абритус на Рим ще е в 18,30 ч. в петък пред Интерактивния музей. В 20,00 ч. е откриването на фестивала на сцена „Театрон“. Там ще бъде обявена главната жрица на Абритус. Тя ще бъде носена със закрита лектика, изработена от служители в ОП“Паркстрой“. Жрицата ще извърши ауспиция – гадаене по полета на 4 гълъба, които ще бъдат пуснати в небето. Ритуално ще бъде запален лагерния огън. Два танцови спектакъла ще видят гостите на фестивала – „Мистика на ритуалния танц“ на група „Пагане“ към школа „Бага-Тур“-Стара Загора и „Абритус – Хръсград – Разград“ на Капански ансамбъл-Разград.

Съботният ден – 27 юни – ще започне с представяне на занаяти на базар в Лапидария на Абритус. От 10,00 ч. ще има и демонстрации на римска медицина и фармация, както и настолни игри. От 11,00 ч. започват игрите“Търсачи на съкровища“ за децата. В 15,00 ч. на полигона „Римски лагер“ пак за децата ще има училище за млади воин, те ще се учат как да се бият с дървени мечове. В лагера ще има и демонстрации и дегустации на храни и вина от римската кухня. В 16,00 ч. започва Пентатлона – римски спортни игри, победителят ще бъде увенчан от жрицата, покровителка на Абритус.

От 17,00 ч. започват демонстрации на антични костюми и на бойни техники, ще танцуват и представители на клуб „Danze Antiche от Италия.

Същият клуб ще видим и на „Сцена на вековете“ на вила „Урбана“ от 20,30 ч. Там „Египетски танц“ ще представят балет „Вега“, а „Римска сватба“ – клуб „Абритус“, ще видим и група „Вакали“ с „Магията на огнените ритми“.

Фестивалът завършва в неделя, от 10,00 до 12,00 ч. ще са игрите „Търсачи на съкровища“, от 11,00 до 12,00 ч. в Интерактивния музей ще се редят мозайки и секат монети.