Бунтовниците в руски Кавказ се заклеха във вярност на Ислямска държава
Бунтовниците в руски Кавказ се заклеха във вярност на Ислямска държава / Thinkstock/Getty Images

Ислямистките въоръжени бунтовници в Кавказ, Русия, се заклеха във вярност на групировката "Ислямска държава", показва публикуван в интернет видеозапис, на който се позовава Франс прес.

Ислямистките бунтовници в руски Кавказ огласяват за първи път официално обвързаността си с ИД. По данни на руските служби за сигурност в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак се бият около 2000 руснаци.

"Обявяваме, че се заклеваме във вярност и подчинение на нашия халиф Ибрахим бин Ауад ибн Ибрахим ал Курейши ал Хусейни", известен с името Абу Бакр ал Багдади, се казва във видеото, качено онлайн в неделя от главната ислямистка бунтовническа групировка в Русия "Кавказко емирство" .

Заявяваме, че всички бойци в Кавказ, от Чечения, Дагестан, Ингушетия и Кабардино-Балкария, са единни в това решение и нямаме разногласия, се казва в записа на руски с арабски субтитри.

Вчера говорителят на ИД Абу Мохамед ал Аднани "поздрави бойците от "Ислямска държава в Кавказ". Абу Бакр ал Багдади прие клетвата ви и назначи Абу Мохамад ал Кадари за валия (управител) на Кавказ, каза той в запис.

В края на април Русия съобщи, че при операция на специалните части в нестабилната република Дагестан е ликвидиран водачът на "Кавказко емирство" Алиасхаб Кебеков, оглавил групировката през 2014 г.

Източник: БТА