Гръцкото правителство предлага вдигане на данъците
Гръцкото правителство предлага вдигане на данъците / снимка: Guliver/Getty Images

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви снощи след срещата на високо равнище на еврозоната, че сега топката е "в полето на европейските власти", за да може тази седмица да се постигне споразумение и Гърция да избегне дефолт, предаде Франс
прес.

На пресконференция в Брюксел Ципрас каза, че основният критерий на новите реформи, предложени от Атина на кредиторите й, е "социалната справедливост".

"За пръв път тежестта няма да падне върху заплатите и пенсиите. Предпазваме пенсиите и заплатите, предпазваме средностатистическото семейство", каза той и изтъкна, че за първи път тежестта ще падне върху тези, които могат да я носят.

Според предложението на властите хората с доход от 12 до 20 хиляди евро ще плащат данък върху доходите от 0,7 на сто, от 20 до 30 хиляди евро - 1,4 на сто, от 30 до 50 хиляди евро - 2 процента, от 50 до 100 хиляди евро - 4 процента, от 100 до 500 хиляди - над 6 процента, а над 500 хиляди - 8 процента.

Данък добавена стойност ще е в размер на 6, 13 и 23 процента. За електричеството, водата и стоките от първа необходимост ставката ще е 13 процента, за книгите и лекарствата - 6 процента.

Гръцкият премиер каза, че новите предложения на Атина са били приети от кредиторите "като основа за преговори" и подчерта необходимостта от всеобхватно и жизнено решение, съпътствано от "голям пакет за растеж", съобщи ДПА.

Гръцкият план предвижда мерки, които ще осигурят икономии от близо 8 милиарда евро за 2015 и 2016, каза правителствен служител, пожелал да остане анонимен. Атина предлага постепенно вдигане на възрастта за пенсиониране на 67 години и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че идеите в гръцкия план са първите сериозни реални предложения от много седмици, а председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който председателства заседанието на финансовите министри от еврозоната преди снощната среща, заяви, че "има възможност да се стигне до сделка тази седмица", предаде Асошиейтед прес.

В сряда ще се състои нова среща на финансовите министри от еврозоната с надеждата до четвъртък, когато е срещата на върха на ЕС, да има споразумение.

Източник: БТА