Столипиново излиза на протест срещу министър Москов
Столипиново излиза на протест срещу министър Москов / снимка: Dariknews.bg, Дарик Пловдив

Жителите на квартал „Столипиново" в Пловдив ще излязат на мирен протест на 26 юни, петък, заради ксенофобски изказвания на здравния министър Петър Москов. Това обяви бившият общински съветник от ДПС и настоящ председател на Инициативния комитет на бедстващите в Пловдив Яшар Асан.

Асан, който е известен с прякора „Пловдивският Лех Валенса", бе категоричен, че на жителите на района им е омръзнало да бъдат разменна монета на политиците.

Той поиска и изготвянето на специална програма за интеграция не само на малцинствата в страната, но и на всички бедни хора:

„Нали Ивайло Калфин е бил евродепутат, нека приложи някоя от добрите европейски практики за интеграция", каза още Асан.

По отношение на етническия мир в страната, бившият съветник бе категоричен, че вината е на всички.

„Ние искаме мир и закони, които да са за всички, но законите имат две страни и когато от едната страна някой не ги спазва, трябва да има друг да наказва, но това не се случва.

Яшар Асан направи и специално обръщение към премиера Бойко Борисов:

„Господин Борисов, вие сте първо, генерал, второ, министър-председател на България. Бяхте кандидат-кмет за София и още помня този призив от вас, че за гетата трябва специална програма. Господин Борисов, не знам колко време измина, откогато бяхте кмет на София, но какво направихте с тази програма? Вие тогава ми спечелихте сърцето, защото си казах, че има един лидер, който да мисли за бъдещето на България, защото бъдеще без малцинствата в България няма да е розово нито за българина, нито за арменеца. Не може някои хора да мислят, че от едната страна ще тече кръв, а от другата ще тече мед. Няма да е така", каза Асан.