Стрелецът от Чарлстън се притеснявал, че цветнокожите превземат света
Стрелецът от Чарлстън се притеснявал, че цветнокожите превземат света / Guliver/Getty Images

Дилан Руф, 21-годишният бял мъж, обвинен за масовото убийство в църква в Чарлстън, Южна Каролина, е направил пълни самопризнания за нападението, съобщи американската телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на анонимни източници от полицията, предаде Ройтерс.

По-късно днес съдия ще определи гаранция за Руф. С него ще бъде направена видеовръзка от центъра за задържане, където бе откаран от полицията след арестуването му вчера в Северна Каролина, на 354 км от местопрестъплението - 200-годишната африканска методистка епископална църква.

21-годишният Дилан Руф се предаде, без да окаже съпротива по време на проверка на улицата. Той откри огън по богомолците в църква в Чарлстън и отне живота на девет души. Църквата Еманюъл е известна като едно от емблематичните места от борбата срещу робството в САЩ.

Нападението се разследва като мотивирано от омраза. То стана в момент, когато в САЩ се стигна до размирици заради убийствата на чернокожи от полицаи, предизвикали остри национални дебати за отношенията между расите, припомня Ройтерс.

Руф е искал да предизвика нови расови конфронтации с нападението, заявил служител на правоохранителните органи пред Си Ен Ен.

Губернаторката на Южна Каролина Ники Хейли каза за Ен Би Си, че би предпочела Руф да бъде съден по щатския наказателен кодекс и че се надява прокурорите да поискат смъртно наказание за деянието му.

В памет на жертвите на много места в САЩ, както и в Чарлстън бяха организирани бдения.

Същевременно чичото на нападателя - Карсън Коуълс, описа племенника си като затворено момче, което изглеждало по-малко от възрастта си, нямало работа, нито шофьорска книжка и което стояло прекалено много време в стаята си, предаде Ройтерс. Младежът повтарял клас в гимназията, а после се преместил в друго училище, което напуснал през 2010 г.

За последния си рожден ден Руф получил от баща си подарък - 45-милиметров пистолет и започнал да се учи да стреля. През февруари Руф бил задържан в мола Колумбияна в Колумбия в Южна Каролина тъй като изнервил служителите там със странни въпроси за броя на персонала и работното време. Била извикана полицейска патрулка и тогава Руф станал още по-нервен.

Патрулиращите полицаи го претърсили и открили у него болкоуспокояващо лекарство, което някои хора, пристрастени към мощни наркотици, приемали понякога. Руф признал, че е получил лекарството от свой приятел. Медикаментът се продавал само срещу рецепта. Руф бил арестуван заради притежание на такава субстанция. Разследването по случая не било приключило. От мола забранили на Руф да го посещава за една година. Два месеца по-късно обаче от мола се обадили в полицията, защото Руф се появил на паркинга му въпреки забраната. Той бил арестуван и молът увеличил забраната на три години.

В стаята на Руф имало знамена на Родезия и на Южна Африка от времето, когато те били управлявани от бели. Тези снимки били качени в профила на Руф във Фейсбук, който вчера обаче бил закрит.

Руф е дете на разведени родители. Той заедно с по-голямата си сестра Амбър живеели известно време с баща си и втората му жена, докато те се развели. Сестрата на Руф тази неделя трябвало да се омъжи за годеника си в Лексингтън в Южна Каролина.

Приятелят на Руф - Джоузеф Мийк-младши пък разказва пред Асошиейтед прес, че в последно време Руф му казвал, че цветнокожите превземали света и някой трябвало да направи нещо за бялата раса. Руф искал сегрегация между белите и черните, допълва Мийк-младши

Източник: БТА