Варуфакис: Еврогрупата опасно близо да приеме излизане на Гърция от еврозоната
Варуфакис: Еврогрупата опасно близо да приеме излизане на Гърция от еврозоната / снимка: БГНЕС

Еврогрупата е опасно близо до това да приеме катастрофата - излизане на Гърция от еврозоната, предупреди гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис,
цитиран от ДПА.

След края на днешното заседание на Еврогрупата в Люксембург, Варуфакис увери, че е представил на колегите си от еврозоната "всеобхватно предложение, което може, ако бъде прието, да разреши за кратък период от време гръцката криза веднъж и завинаги". Нашата инициатива включва автоматично ограничаване на бюджетния дефицит, отбеляза той.

Броени минути по-рано председателят на Еврогрупата, холандският министър на финансите Йерун Дейселблум, обаче заяви, че кредиторите все още очакват насрещни предложения от Гърция.

Атина и кредиторите трябва да постигнат споразумение през следващите три дни, така че то да бъде представено на лидерите от еврозоната на срещата им на върха в понеделник, каза високопоставен френски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова за "диалог с възрастни", предаде Франс прес.

От спешна необходимост е диалогът с Гърция да бъде възобновен, подчерта Лагард. Тя изрази увереност, че Европейският съюз може да се справи с риска от излизане на Атина от еврозоната, ако действа ефективно и навреме.

Гърция ще е в състояние на неплатежоспособност пред МВФ, ако не плати своето задължение към него с падеж на 30 юни, предупреди Лагард, цитирана от ТАСС.

Източник: БТА