Найден Зеленогорски: РБ е за преференциите!Изборните списъци-база за активна регистрация
Найден Зеленогорски: РБ е за преференциите!Изборните списъци-база за активна регистрация / dariknews.archive

Реформаторският блок застава зад сегашното правило за преференциите и би подкрепил едно разумно малко увеличаване на прага, който сега е 7%. Увеличаването на прага обаче със седем пъти би било неконструктивно и ще обезсмисли системата за избор. Това каза съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски в кулоарите на Народното събрание, след проведените консултации между Реформаторите, ГЕРБ и Патриотичния фронт по изборните правила на 18 юни, информираха от пресофиса на Движение "България на гражданите".

Найден Зеленогорски подчерта, че РБ е твърдо "за" въвеждането на активна регистрация, която ще позволи на гражданите да се регистрират за избори и да подават заявления за гласуване, включително в деня на вота. "Тези, които на сегашните избори отидат да гласуват, да представляват основния списък за активна регистрация, като разбира се, към него могат да се дописват хора в деня на изборите след това", обясни идеята Зеленогорски.

Той добави, че темата е сложна, а ПФ държи на исканията си, но преговорите са в началото. Въвеждането на активната регистрация е част от промените в Изборния кодекс, но ако сега се отвори Изборния кодекс, ще се стигне до гласуване евентуално през септември, което е твърде близо до датата на изборите, обясни Зеленогорски. Отварянето на Изборния кодекс сега ще доведе до сложна ситуация, категоричен бе той, като визираше, че няма достатъчно време преди изборите да се проведе цялостен дебат за всички промени в изборните правила.

Найден Зеленогорски определи разговора между трите партии от мнозинството като конструктивен и подчерта, че тези консултации са само в начална фаза и тепърва предстои много работа. Попитан за ултиматума на Патриотите, той отговори, че не смята, че има проблем с подкрепата на кабинета.