Социалната комисия махна двегодишната давност на неизползваните отпуски
Социалната комисия махна двегодишната давност на неизползваните отпуски / Thinkstock/Getty Images
Социалната комисия махна двегодишната давност на неизползваните отпуски
80574
Социалната комисия махна двегодишната давност на неизползваните отпуски
  • Социалната комисия махна двегодишната давност на неизползваните отпуски

Двегодишната давност на неизползваните отпуски отпада. Ако работникът не може да вземе целия или част от отпуска си в рамките на годината, работодателят ще бъде длъжен да осигури използването му до шестия месец на следващата година. Около това решение се обединиха депутатите от парламентарната социална комисия при обсъждането на второ четене на общ законопроект за промени в Кодекса на труда.

Премахването на двегодишната давност на неизползваните дни отпуск беше предложено от председателя на социалната комисия, който е и депутат от ДПС, Хасан Адемов. То се подкрепя от Социалното министерство, но против него гласуваха депутатите от ГЕРБ, според които липсата на давност ще предизвика трупане на отпуски и финансови затруднения, особено в бюджетната сфера.

Заедно с премахнатата давност, обаче депутатите одобриха предложението на ГЕРБ, което предвижда, че ползването на отпуски може да се отлага за следващата година поради производствени причини или по искане на самия работник.

Това отлагане може да обхване всички полагащи се дни, а не както в момента - до десет дни от отпуска. Но работодателят е длъжен да осигури използването на отложената почивка в рамките на първите шест месеца на следващата година. Когато работодателят не е спазил това, работникът ще има право сам да определи времето за ползване, предвижда още идеята на ГЕРБ.

Към това се добавя и още едно предложение на д-р Хасан Адемов, според което всички неизползвани дни се запазват до прекратяване на трудовия договор със съответния работодател. Така на практика правото на ползване на отпуск от работниците е максимално защитено.

Депутатите приеха и предложението на ДПС - при навършване на условията за пенсиониране работникът да може да пенсионира и по собствена инициатива, освен по инициатива на работодателя.