Алоджийка се засрами в съда
Алоджийка се засрами в съда / netinfo

Поредно дело в Окръжен съд-Разград от типа „алоджийски“ започна с отстраняване на журналист от залата поради желанието на подсъдимата процесът да се гледа при закрити врата. Това е прецедент за институцията, в която досега при подобни процеси стриктно се прилагаше принципа на прозрачно правораздаване.

Обичайно дела за недекларирани и неплатени данъци от жени, които години наред са получавали парични преводи от чужбина от различни мъже след обещания за женитба и жалби за тежко социално положение, се гледат по съкратената процедура. Най-често подсъдимите признават фактите и обстоятелствата и твърдят, че не са знаели, че трябва да подадат декларации в НАП, често те неправомерно са получавали и семейни добавки, които преди делото възстановяват на държавата. Обичайно от обвинителния акт се чете диспозитива – накратко съдържанието на престъпното деяние – така факти и обстоятелства, касаещи личния живот на подсъдимите, не стават достояние на присъстващите в залата.

Какви са мотивите на съдия Доротея Иванова да обяви заседанието за такова при закрити врата, още с влизането си в съдебната зала и преди започването на воденето на съдебния протокол, не стана ясно. Тя пое ангажимент съдебното решение срещу подсъдимата по НОХД№188/215 Ф.Ф.М. – мургава дама на средна възраст – да стане достояние на обществеността от сайта на Окръжен съд-Разград. Наблюдение на Дарик-Разград сочи, че съдебните решения се публикуват около седмица след произнасянето им, с инициали на подсъдимите, многоточия на мястото на инцидента и на периода, в който престъплението е извършено. Мотиви за взетото решение пък се публикуват средно на 15 наказателни дела – по едно.

В същото време предиобяд колежка на Ф.Ф.М. получи своята санкция от друг съдебен състав. Гюлхаят Ахмед от Исперих не била декларирала доходи и не платила данъци в размер на 6700 лв., след попълване на документ с невярно съдържание получила неправомерно и социални помощи в размер на 1155 лв. Общото наказание  за двете престъпления е 1 година условно с изпитателен срок от 3 години.