Словенецът Рок Орел твърди, че е произвел първото в света домашно пиво без глутен, в което вместо ечемичен или пшеничен малц е използвал малц от елда, предаде агенция Макфакс.
Орел смята, че тази напитка ще намери много купувачи,особено сред хората, които не бива да консумират глутен заради здравословни проблеми.
Учени работят върху бира, която не предизвиква махмурлук
Първата словенска бира без глутен бе представена в Люблянския градски музей. Нейният създател, собственик на малка пивоварна в южната част на страната, разказа, че идеята му дошла, когато научил за всички проблеми на хората, които обичат бира, но са алергични към глутен или организмът им не може да го преработва. Новото пиво е наречено "Орел".
Елдата някога е била много популярна в словенското земеделие, но днес се сее много рядко.
Източник: БТА