Задържаха 20 души на протеста срещу ромите в „Орландовци
Задържаха 20 души на протеста срещу ромите в „Орландовци / снимка: БГНЕС
Граждани отново на протест срещу ромите в „Орландовци"
80487
Граждани отново на протест срещу ромите в „Орландовци"
  • Граждани отново на протест срещу ромите в „Орландовци"

20 души бяха задържани по време на протеста срещу ромите в „Орландовци".

Те са били отведени в столични районни управления за неизпълнение на полицейско разпореждане. Арестувани са 14 души без документи за самоличност, като на тях ще им бъдат съставени актове.

Близо 150 души излязоха по-рано днес на протест пред читалището в столичния квартал „Орландовци".

Напрежението ескалира малко след 20 часа, когато протестиращите излязоха на улицата, а жандармерията ги пресрещна, като образува плътни кордони около тях. Това разгневи протестиращите и те започнаха да се блъскат в полицаите и да се опитват да разкъсат кордоните, за да стигнат до ромските махали. До по-сериозни сблъсъци обаче не се стигна, тъй като остава изключително засилено полицейското присъствие в квартала.

Директорът на столичната полиция Младен Маринов, който и днес е в "Орландовци", обясни, че продължават да се проверяват самоличността и документите на протестиращите.

„Това е начинът, по който трябва да се изразява гражданска позиция - спокойно", заяви Маринов. Той добави, че на най-уязвимите места в столицата са разположени полицаи - най-вече около ромските махали.

„Надявам се всичко да мине нормално. Явно в обществото е имало натрупано напрежение и най-малките случаи водят до истерия", добави той.

На въпрос дали във вчерашните провокации са участвали футболни фенове, Маринов обясни, че това са били по-скоро лица с екстремистки настроения. Все още не е установено дали някоя от партиите има съпричастност към организацията на протестите.

Шефът на СДВР похвали полицаите, които са охранявали протеста снощи, тъй като, по думите му, с риск за живота си те предотвратили изключително сериозен инцидент.