Икономист вещае ново поскъпване на тока наесен
Икономист вещае ново поскъпване на тока наесен / снимка: Guliver/Getty Images
Икономист вещае ново поскъпване на тока наесен
80471
Икономист вещае ново поскъпване на тока наесен
  • Икономист вещае ново поскъпване на тока наесен

Още едно увеличение на цената на тока през есента, след поскъпването на електроенергията през юли, прогнозира икономистът Калоян Стайков. По думите му по-високите цени, които сега предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране, няма да са достатъчни, за да се решат проблемите в енергийната система и да се намалят дефицитите на обществения доставчик.

У нас цената на тока изпълнява социални функции, смята икономистът Калоян Стайков. Според него енергийно бедните домакинства у нас са не повече от 25% и не бива заради тази 1/4 от обществото да се поддържат изкуствено ниски цени. Стайков каза още, че определените от Комисията за енергийно и водно регулиране цени на тока не трябва да са плод на социална политика.

„Комисията много често се крие зад т. нар. „социално поносима" цена. Дори в момента виждаме едно доста срамежливо увеличение на цената на електроенергията, каквато видяхме и миналата година лятото. Миналата година още есента стана ясно, че това увеличение няма да даде добри резултати. Беше наложено второ увеличение. Като гледам тази година, ако се приеме предложението в този му вид, очаквам през есента да има ново увеличение, така че определено трябва да се работи в тази посока и Комисията трябва да спре да използва този социален елемент като някакъв аргумент при взимането на решение за цените на електроенергията", добави Стайков.

Калоян Стайков изрази мнение, че именно ниската и нереална цена на тока кара потребителите да използват повече електроенергия, включително и за отопление, което е възможно най-неефективният вариант.

„Потреблението на електроенергия в домакинствата расте през годините. Ето го и обратния стимул - поддържане на изкуствено ниска цена до такава степен, че хора предпочитат да се отопляват с електроенергия, отколкото от Топлофикация. Всички знаем, че и там има проблеми - цената не е единственото нещо, но със сигурност цената е допълнителен фактор, който оказва влияние в тази посока", каза икономистът.

Стайков допълни, че с либерализацията на пазара на електроенергия ще бъдат разрешени много от проблемите в сектора. За да се изчистят натрупаните дефицити обаче ще са нужни сериозни реформи.