Награди  Христо Г. Данов и снимки от Матера
Награди Христо Г. Данов и снимки от Матера / sxc.hu

Продължават срещите с писатели от богатата програма на „Пловдив  чете“, но в  17 часа  ще бъдат обявени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“. Церемонията е в едноименната къща музей в Старинен Пловдив. Отличените са в категориите  българска  и преводна литература, хуманитаристика, изкуство на книгата, издание за деца, книгоразпространение, представяне на българската книга, библиотечно дело и електронно издаване и нови технологии.

От 18.30 часа  в изложбена зала към Инкубатора в Капана се открива изложба със снимки от Матера- италианската столица на културата през 2019. Автор е д-р Владимир Димитров от катедра Изкуствознание в Нов български университет). Той ще разговаря с гостите за опазването на културното наследство и атрактивния  туристически център в Южна Италия,

51-то издание фестивала на камерната музика продължава в Етнографския музей с  концерт на  струнен квартет „Харингтън” –формация от САЩ, но с българско участие.

Пловдивска опера представя концерта "Вкус на музика с Йоли" в събота от 11 сутринта в "Конюшните на царя". Чаровната виолончелистка Йоли Делибозова, позната и като телевизионна водеща в кулинарен канал ще  ви запознае  с атрактивни рецепти на живо, заедно с тенора  Ивайло Мйхайлов. В съботното матине ще се присъединят и оперните певци Яница Нешева и Георги Динев, за да изпълнят популярни  дуети и арии. Концертът е част от прогамата Opera Open Light.

Отново в събота от  10.00 до 18.00 часа можете да отидете свободно в Музея на авиацията – Крумово, където ще се проведе „Ден на бащата”  Освен вътрешната експозиция, „Военна полиция представя най-модерната военни коли „Пясъчна котка“. Ще има свободен достъп до ретро техника от Втората световна война  Ще има и демонстрация на бойни приложни изкуства и забавления за децата.

 

В съботната вечер можете да се включите  към инициативата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 за почистване на река Марица в южната част на коритото, между Панаира и Пешеходния мост. Целта е районът да стане по-привлекателно място за разходки и почивка. Можете да се включите на 13 юни от 18.30 часа. След това ще има прожекция на филма на Андрей Паунов "Проблемът с комарите и други истории" и почерпка с пловдивска бира. Осигурени са чували и ръкавици, но можете да си вземете одеяла, като за пикник.