От мерки за сигурност армията ни марширувала с обезопасени автомати на 6 май
От мерки за сигурност армията ни марширувала с обезопасени автомати на 6 май / снимка: БГНЕС, архив
От мерки за сигурност армията ни марширувала с обезопасени автомати на 6 май
80444
От мерки за сигурност армията ни марширувала с обезопасени автомати на 6 май
  • От мерки за сигурност армията ни марширувала с обезопасени автомати на 6 май

Сериозна причина, свързана със сигурността на президента и премиера, и всички граждани на площада, е наложила решението почетните роти на парада по случай 6 май да маршируват с обезопасени автомати. Това обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.

Военният министър обаче не даде конкретен отговор дали е имало пряка опасност за живота на Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

Военен парад на Гергьовден

Министър Ненчев подчерта, че е разбрал по-късно за свалените затвори на автоматите по време на парада на 6 май. „Това е по заповед на началника на Сухопътни войски. НСО не нарежда на армията. Това е било съвместно решение между НСО и служба „Военна полиция".

Според министъра на отбраната щом е взето това решение, вероятно е имало сериозни причини, но няма информация за конкретни заплахи срещу политически лица.

Той подчерта, че това се е случвало и в други години: „Съгласете се, че живеем в друга, много силно променена среда за сигурност и трябва да бъдем особено внимателни и ние сме. Не бих си позволил, ако има и най-малката опасност или вероятност да бъде застрашен човешки живот, аз да постъпя по различен начин. Няма да търся отговорност от генерал Боцев във връзка с неговата заповед".