Ирина Бокова - една българка, готова да ръководи ООН
Ирина Бокова - една българка, готова да ръководи ООН / снимка: БГНЕС, архив

"Ирина Бокова, една българка, готова да ръководи ООН", под това заглавие сайтът Франс Те Ве Инфо на радио-телевизионната френска компания "Франс телевизион" публикува статия за генералния директор на ЮНЕСКО.

В сайта се припомня образованието и дипломатическата кариера на 63-годишната Бокова, която е наречена опитен дипломат. Припомня се, че тя владее няколко чужди езика - английски, френски, руски и испански.

Генералната директорка на ЮНЕСКО, която кара втори мандат, защитава упорито културните и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт, като Ирак и Сирия, отбелязва електронното издание. Когато иракски археологически съкровища бяха направени на пух и прах в музея на Мосул, а после булдозери, управлявани от бойци на Ислямска държава, влязоха в Нимруд, безценното археологическо бижу в северен Ирак, Бокова нарече това "военно престъпление" и сезира Съвета за сигурност на ООН и Международния наказателен съд.

В интервю за в. "Монд" от 8 юни тя описа в детайли действията на организацията си срещу разрушаването на световното наследство от ИД. Тогава тя каза, че мисията на ЮНЕСКО се изразява в оценка на щетите на място и в предотвратяване на плячкосването на антиките и на техния трафик. В интервюто Бокова посочи, че разрушаването на културно наследство е бавно и невидимо и допринася за финансирането на тероризма.

Генералният директор на ЮНЕСКО приветства приемането на резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН от 12 февруари 2015 г., която забранява търговията с културни ценности, идващи от Сирия и от Ирак, припомня електронното издание.

Според Бокова сътрудничеството между съседните на Сирия и Ирак страни, Интерпол, митниците и пазара на произведения на изкуството вече е позволил да се конфискуват незаконно изнесени антики във Финландия, Йордания, Ливан, Турция, САЩ и Великобритания.

Други уникални археологически обекти като руините в Палмира в Сирия също са застрашени и Бокова постави началото на 16 май в Бейрут на кампанията "Заедно за наследството" /Unite4Heritage/. Целта й е да се попречи на културното прочистване, извършвано от ИД, срещу чиято идеология тя има намерение да се бори, мобилизирайки общественото мнение чрез социалните мрежи.

Поканена на 7 юни в програмата "Международните" на телевизия Те Ве Сенк, излъчена в партньорство с Радио Франс Ентернасионал и в. "Монд", Бокова потвърди, че освен културата и културното наследство, образованието на младите жени е сред приоритетите на ЮНЕСКО. В силна позиция заади опита си и международната известност, Бокова обаче не скри амбицията си да заеме поста на генерален секретар на ООН, отбелязва сайтът.

От няколко месеца международната организация "Равенство сега" води кампания за това жена да е на този пост. Ако това стане, ООН за първи път в историята си ще бъде оглавена от жена.

Според дипломати от ООН Бокова е част от дълъг списък с жени дипломати или държавни глави, които имат необходимите качества, за да са приемници на Бан Ки-мун. Дискретна по тази тема, Бокова, която е майка на две деца, казва, че е поласкана, че България официално е била обявена за кандидат за шеф на ООН.

Според нея тази организация продължава да има репутацията, че е способна да предотвратява войните.