Синдикатът на учителите: Отговорите на матурите не са изнесени от квестори
Синдикатът на учителите: Отговорите на матурите не са изнесени от квестори / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева не споделя мнението на просветния министър, че отговорите на матурата са изнесени от квестори в малките населени места.

"Българският учител не може да направи това. Аз смятам, че изтичането на информацията трябва да се търси на друго място. Моето подозрение е, че може странични хора, чули и прочели вече в информационното пространство задачите по математика и литература, са ги решили и подали на изобретателните ученици", коментира във Велико Търново Янка Такева.

Според нея това са близки, приятели и роднини на учениците, които добре владеят информационните технологии.

Такева каза още, че учителският синдикат предлага на Министерството на образованието да се промени форматът на външното оценяване в седми клас.

"То трябва да се прави вътре в самото училище от учители, които преподават на учениците, и съответно всяко училище да има обективни критерии, по които ще оценяват качеството на изхода на това външно оценяване", посочи Такева. Според нея сегашните правила са стресови за учители, ученици и родители, които губели излишно време в търсене на сградата на училището и запознаване с обстановката.

„Българският учител трябва да работи в една спокойна и добра учебна среда, а един учител трябва да получава не по-ниска начална заплата от 1200 лв.", смята още Такева. По думите й е нужна промяна във философията за делегирания бюджет, като учителят се освободи от зависимостта на ученика.

"Парите не трябва да следват ученика, защото днес учениците си знаят повече правата, отколкото задълженията. Всеки ученик знае, че от него зависи работната заплата и работното място на учителя и той си прави каквото си иска", заяви синдикалната председателка.

Тя припомни още, че от 2013 г. насилието над учителите е криминализирано, а предвиденото наказание е от 5 до 15 години лишаване от свобода. Такева призова учителите "да не крият тези срамни постъпки на родители и ученици и всеки да си носи последствията". До два месеца учителският синдикат ще огласи нови данни за насилието над учители. До момента има заведени само две дела от пострадали преподаватели, едното вече е спечелено от учител, като наложената присъда е от 5 години лишаване от свобода.