Шведска медовина може да помогне в борбата с антибиотичната резистентност
Шведска медовина може да помогне в борбата с антибиотичната резистентност / ThinkStock/Getty Images

Учени от Швеция лансират собствена медовина - алкохолна напитка, която се прави от мед и вода чрез ферментация с дрожди, базирана върху стари рецепти. Създателите на питието смятат, че то може да помогне в борбата срещу антибиотичната резистентност, предаде Ройтерс.

Чудодейната медовина е наречена "Honey Hunter's Elixir" (Еликсир на събирача на мед). Създателите й от университета на Лунд напомнят, че медовината има дълга история като напитка с положителни ефекти върху здравето.

"Медовината е алкохолна напитка, направена само от мед и вода. Смятана е за питие на боговете, осигуряващо добро здраве и дори безсмъртие. Медовина са пили и викингите, и маите, и древните египтяни", казва изследователят Тобиас Олофсон.

Разработката е базирана върху предишно проучване на Олофсон и Алехандра Васкес. През 2014 г. те откриват, че млечнокиселите бактерии, срещани в медовото стомахче на пчелите, в комбинация с меда, са в състояние да лекуват резистентни на лечение рани при коне.

Изследването им потвърждава, че въпросните бактерии притежават силата да си сътрудничат и да унищожават всички човешки патогени, срещу които са били тествани, в това число и резистентните. Млечнокиселите бактерии постигат този ефект като произвеждат стотици антибактериални вещества, наподобяващи антибиотици.

"Honey Hunter's Elixir" се различава от останалите подобни съвременни медовини по това, че използва всичките 13 вида полезни млечнокисели бактерии, срещани при медоносните пчели, както и диви дрожди от меда, предизвикващи спонтанна ферментация.

Шведските специалисти допълват, че комерсиалната медовина не съдържа тези бактерии. Тъй като медът и водата се стерилизират преди към тях да се добавят индустриални винени дрожди, всички организми в тях, в това число и дивите дрожди, се унищожават. Шведската медовина от друга страна съдържа 100 милиона от тези 13 различни вида млечнокиселини бактерии - живи и сътрудничещи помежду си, правейки напитката полезна срещу инфекции.

През последните години антибиотичната резистентност се превърна в глобален здравен проблем с увеличаващия се брой на бактериалните щамове, развиващи имунитет.

Източник: БТА