Творби по действителни случаи пресъздават трафика на хора
Творби по действителни случаи пресъздават трафика на хора / netinfo

Изложба „Помогни в борбата срещу трафика на хора” откриха в Младежки дом -  Благоевград.

Участие в изложбата взеха ученици от 5 града в страната –  Благоевград, София Шумен, Видин и Силистра.  Рисунките и колажите в експозицията  представят сцени от трафик на млади хора, като част от тях са по действителни случаи.  По време на изложбата  бяха прожектирани  и мултимедийни филми по темата.

Изложбата се осъществява   по проект „Общностни действия за предотвратяване на трафик на български младежи в риск”. Двама ученика от Благоевград бяха наградени от организаторите при откриването на изложбата.Наградите връчи Любка Митева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора.

Единият от отличените е Мартин Емилов Биров, чийто колаж е по действителен случай и е вдъхновен от разказа на негова преподавателка. Той е  възпитаник на Професионална гимназия по текстил и облекло - Благоевград. А вторият награден е ученичката Ана - Мария от  Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ – Благоевград.   Любка Митева благодари за активността на участниците и подчерта,  „Превенцията е изключително важна за предотвратяването на непопадането в трафика на хора.  Изключително добри творби“ – допълни тя.

Присъстващите имаха възможност да разберат как младото поколение възприема проблема с трафика на хора. Един от главните организатори на събитието Мила Минева заяви, че чрез тази инициатива се споделя ентусиазма и се насърчава младото поколение в ангажимента им към  социалните каузи. „Не се доверявайте на непознати!”, „Дори и човек, който си мислите, че познавате добре, може да ви излъже”, „Приятели, пазете се!”, бяха някои от посланията и съветите, които отправиха те. Организатори на събитието са Общински младежки дом – Благоевград, Център за либерални стратегии, Риск Монитор и Фондация ЖАР.