Атина и Брюксел не се споразумяха по плана за реформи
Атина и Брюксел не се споразумяха по плана за реформи / снимка: Guliver/Getty Images

Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговор снощи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде ТАСС.

„Ние решихме да засилим преговорите, за да бъдат преодолени оставащите различия, за да постигнем решение в близко бъдеще”, заяви Ципрас след продължилата близо два часа среща с Меркел и Оланд. И Ципрас, и говорител на германското правителство определиха разговорите като „конструктивни”.

Гръцкият премиер каза, че решението трябва да даде възможност на Гърция да се върне към растеж със социално единство, но също с поносим дълг, съобщава ДПА. Той поднови призивите си за преструктуриране на гръцкия дълг, за което ЕС казва, че може да стане само след постигането на споразумение с кредиторите, допълва Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел даде да се разбере преди срещата, че Ципрас трябва да преговаря не с нея и с Оланд, а с трите институции, които представляват кредиторите - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Преговорите обаче са в задънена улица, тъй като Гърция отхвърля исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите, за реформи на пазара на труда и предложените цели за бюджетни излишъци. Гърция може да просрочи плащанията си по дълга в края на месеца, ако не получи средства от кредиторите, отбелязва Ройтерс. В края на месеца Атина трябва да върне 1,6 млрд. евро на МВФ.

Срещата на Меркел, Оланд и Ципрас бе петият им разговор за по-малко от две седмици, което показва сериозността на усилията на най-високо равнище за предотвратяване на провал, който би принудил Гърция да напусне еврозоната, посочва Ройтерс.

Преговорите на експертно равнище между Гърция и кредиторите сега се очаква да продължат. Ципрас също така ще се срещне днес с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, допълва ДПА.

Експертите трябва да постигнат споразумение, което да бъде предложено за одобрение на финансовите министри от еврозоната, чиято следваща среща е на 18 юни, отбелязва агенцията.

Източник: БТА