Парламентът взел твърде спорно решение според юрист
Парламентът взел твърде спорно решение според юрист / снимка: БГНЕС

Според юриста проф. Огнян Герджиков решението на Народното събрание само парламентарни групи и независими депутати да имат възможността да издигат кандидатури за управител на БНБ е твърде спорно.

След като един депутат може да предлага закон, което му е вменено като право от Конституцията, аргумент за по-силното основание е той да може да прави и предложения за съответните позиции на централните органи, мотивира се експертът пред БГНЕС.

Парламентарни групи и независими депутати могат да издигат кандидат за шеф на БНБ

"Това е моето тълкуване като юрист, пък какво решава Народното събрание, и защо го решава - това е техен проблем. Всеки депутат има законодателна инициатива. С още по-голямо основание след като има законодателна инициатива, което е много по-висока позиция отколкото да предложиш позиция за централен орган. Така че едно подобно решение е твърде съмнително от гледна точка на законосъобразност", подчерта проф. Герджиков.

Народното събрание прие процедурни правила за избор на нов управител на БНБ, в които е записано, че кандидати за управител на БНБ може да издигат парламентарни групи или независими депутати. Емил Димитров от Патриотичния фронт предложи текст да се промени и да се запише, че кандидатура могат да издигнат всички депутати, е не само целите парламентарни групи. В крайна сметка неговото предложение не се прие.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ депутатите са избрани с бюлетината на своята партия и е най-нормалното нещо парламентарните групи да постигнат консенсус за даден кандидат. Не може 240 депутати да издигнат по един кандидат, каза тя. Според Емил Димитров това е в противоречие с правилника на Народното събрание и с Конституцията на България.