България остава в периферията на страните, силно засегнати от бежанския поток
България остава в периферията на страните, силно засегнати от бежанския поток / снимка: Sofia Photo Agency, архив
България остава в периферията на страните, силно засегнати от бежанския поток
80373
България остава в периферията на страните, силно засегнати от бежанския поток
  • България остава в периферията на страните, силно засегнати от бежанския поток

Въпреки че през последните години България приема много повече бежанци, в момента тя не е изправена пред извънредното положение, което наблюдаваме в Италия и Гърция. Само през последния уикенд 6000 души бяха спасени в Средиземно море, а седмица по-рано - 5000.

Това каза в интервю за Дарик Борис Чеширков - говорителят за България на Върховния комисариат на ООН за бежанците, по повод предстоящото заседание в Люксембург в началото на идната седмица, посветено на квотното разпределение на бежанците в страните членки на ЕС.

Ситуацията с бежанците в България вече не е извънредна

Очаква се на заседанието на 15 и 16 юни българските власти да защитят тезата, че квотите трябва да са съобразени с възможностите и разположението на страните и да значително по-малък брой за държави като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск.

Това е пробив, защото до момента липсваха колективни действия на Европа по този проблем, коментира Чеширков и призова за подкрепа на споразумението.

„До момента липсваха колективни действия на ЕС. Нямаше цялостна посока, която да ангажира всички страни членки. В действителност България е малко в периферията на страните, които са силно засегнати. Това, което наблюдаваме в Италия и Гърция, е бедствено, извънредно положение, което ескалира с всеки изминал ден. България, въпреки че през последните две години приема действително много повече бежанци и търсещи закрила имигранти от предишните години, това не може да се сравни с кризата, която виждаме в Южна Европа”, коментира той.

„Последната седмица в България са пристигнали 158 души. От началото на годината по нередовен начин са пристигнали около 3900 чужденци. И въпреки че това е огромен брой за страната, не можем да го сравним с огромния поток от хора, които пристигат в Гърция и Италия”, посочи Чеширков.

България ли е новата граница в мигрантската криза

„Ние призоваваме всички страни членки и България да се присъединят към това предложение, защото то наистина е значима крачка напред. Този проблем вероятно няма да бъде решен в рамките на следващата седмица. Въпреки това обаче трябва да се действа бързо, защото сега е моментът, в който хората имат нужда от адекватна помощ в страните, които са под особен натиск”, заяви още той.

По думите на Чеширков все пак се отчита, че България е с особен статус и доказателство за това била отпусната тази седмица помощ на Държавната агенция за бежанците. Сумата е отпусната от ЕК по план „Спешни мерки” и е в размер на 4,1 млн. евро. Част от средствата вероятно ще бъдат използвани за изграждане на медицински пунктове в центровете, видя се, че има проблем с липсата на медицински персонал извън работно време там, обясни Борис Чеширков.йпйовка йо