Без капани за диви свине в свободните територии
Без капани за диви свине в свободните територии / Thinkstock/Getty Images
Без капани за диви свине в свободните територии
80362
Без капани за диви свине в свободните територии
  • Без капани за диви свине в свободните територии

Ще се забранят капаните за лов на диви свине извън заградените площи, предвижда една от главните промени в Закона за лова и опазването на дивеча. Депутати и ловци участваха в кръгла маса за измененията в закона. Въпреки предложените промени обаче ловците излизат на митинг, за да поискат изцяло нов закон. Близо 5 000 ловци ще отидат пред парламента с шоу програма и музика,но без ловни атрибути, уточни председателят на Съюз на ловците и риболовците в България Иван Петков.

Сегашните промени на закона включват още и разрешаване на лов с лък и групово ловуване на сърна. От ловния съюз искат да се върне дори и ловът със соколи.

Председателят на Съюз на ловците и риболовците в България Иван Петков обясни, че в четвъртък ловците излизат на митинг пред парламента, за да представят исканията си за изцяло нов закон за лова и опазването на дивеча.

„Този наш митинг разбуни духовете в държавата и обществото, а той е израз на гражданска позиция срещу лова на жив дивеч в капани, вкарването му в оградени площи и впоследствие неговото брутално избиване", каза Петков. Става дума за хващане на дивеч от свободните територии и то става дума само за дивата свиня, каза той.

Някои от любопитните промени в сегашния закон за лова включват разрешаване на лов с лък и групово ловуване на сърна.

„Това е стара българска традиция. Ловът с лък е по-труден отколкото с оръжие, защото той се свързан с издебването на дивеча и успехът е много по-малко вероятен отколкото да стреляте с оръжие", каза Петков и допълни, че от съюза имат предложение и да се възстанови ловът със соколи.

Следващият ловен сезон ще започне с по-добри и модерни правила, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов. „В лова има много интереси, може би пълно съгласие трудно може да се установи, защото всеки индивидуално преживява емоциите на тази дейност. Ако бъде приет този модифициран тест за промени на закона за лова и опазването на дивеча, след това ще трябва да се направи нова стъпка, свързана с правилника за приложение. Можем в рамките на настоящата сесия на парламента да се приключи с тези промени и да има време до началото на ловния сезон да се направят и промените в правилника за приложение на закона, така че новият сезон да бъде открит по тези по-модерни и според всички нас по-правилни законови разпоредби", каза той.

Някои от конкурентните ловни организации пък поискаха ловните дружинки да се дистанцират от политическите пристрастия на колегите си и да не се превръщат в апетитна хапка за предстоящите през октомври местни избори.