Търсят убиеца на Георги сред младежи, които не спрели на сирените на 2 юни
Търсят убиеца на Георги сред младежи, които не спрели на сирените на 2 юни / снимка: Dariknews.bg, архив

Полицията издирва не един, а няколко тийнейджъри около възрастта на Георги Игнатов, за които се смята, че имат връзка с убийството на 16-годишния ученик в Борисовата градина, съобщава "24 часа".

Всички са запечатани на камери около местопрестъплението, а двама от тях са снимани между двата големи стадиона в Борисовата градина, като те вървели в посока нагоре към езерото с лилиите.

Специално внимание било обърнато на всички млади мъже, заснети в района, които по време на сирените на 2 юни не са застанали на едно място, за да отдадат почит или са били със съмнително поведение. Георги е убит минути преди сигнала за почит към Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България.

Движението на някои от тях е проследено по посоката и извън Борисовата градина.

Засега обаче няма конкретен заподозрян за убийството на Георги.

В неделя момчето бе погребано в кв. "Симеоново", а поклонението беше в църквата "Св. Георги".

Има заподозрян за убийството на Георги в Борисовата градина

Една от основните версии за престъплението е, че е извършено от връстник на жертвата.

На приблизителна възраст 16-17 години било и едно от момчетата, за които се предполага, че са свързани с убийството. То било снимано два пъти на 2 юни - около час преди 11,30, когато е намушкан Георги, и още толкова след воя на сирените, но от друга камера. Първият кадър е от метростанция "Стадион Васил Левски". Докато е минавало в зоната за видеонаблюдение, момчето е говорело по мобилния си телефон. Засега обаче няма данни кой е той. Изглеждал като всички ученици на възрастта на Георги.

От института по психология към МВР са изготвили приблизителен профил на извършителя на убийството и анализът на видеозаписите се съпоставял с него.

От МВР отказват информация за това дали има задържан като заподозрян за убийството. Неофициално източници на "24 часа" твърдят, че в деня на погребението на Георги Игнатов са провеждани беседи с хора, но никой от тях не е заподозрян.

Криминалистите вече са проверили младежи от криминалния контингент, които обичайно присъстват в Борисовата градина. Продължава издирването на очевидци и посетители в парка от 10 до 12 ч в деня на убийството.

Иззетите видеозаписи от камерите в Борисовата градина обаче остават единственото надеждно средство за откриване на извършителя, твърди източник на вестника.

Няколко от тях вече били идентифицирани и разпитани. Други сами се обадили в полицията, за да кажат, че са били на мястото, и са разказали за съмнителни лица в района.

Георги е познавал палача си, допуснал го е фатално близко

По няколко пъти в СДВР са разпитвани приятели и съученици на Георги. Приятелката му Лора е едно от децата, на които се разчита за разплитане на престъплението. Все още се работи по личен мотив за убийството.

Освен комуникациите на Георги в интернет и по мобилния телефон се проверяват и тези на момичето. От показанията на учениците става ясно, че Георги и Лора често са се срещали в Борисовата градина.