Рекорден брой двойки на външното оценяване при седмокласниците
Рекорден брой двойки на външното оценяване при седмокласниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Националното външно оценяване след седми клас донесе рекорден брой  слаби оценки в област Велико Търново. 532 са учениците, изкарали двойки на препитването по математика. Това представлява 29,2% от всички явили се на теста. По- малко са слабите оценки от български език- 259 или 14,2 на сто. Според данни на Регионалния инспекторат по образованието със 140 са повече двойките по основните предмети спрямо миналата година. На външното оценяване по български език са се явили 1823 ученици от цялата област. Те са постигнали среден успех Добър 3,98. 1359 от седмокласниците са писали преразказ, който е част от втория модул на изпита.

Знанията си по математика са показали 1823 ученици, а техният среден резултат е Среден 3,26. 1255 са решавали по- трудните задачи от втория модул, който позволява кандидатстване в елитните гимназии. Само 19 са отличниците в точната наука в региона.

Обясними са по- ниските резултати на учениците, които са се явили на втория модул от тестовете по български език и математика, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието. „Много добри деца не са участвали във втората част, която се провежда като изпит. Може би и учителите са наблегнали на задължителния общообразователен минимум за всички ученици и не се работи в посока за доразвиване на тези по- творчески задачи”, обясни Розалия Личева.

Според данни на образователния инспекторат най- добри резултати на външното оценяване са показали ОУ „Бачо Киро” и ОУ „Патриарх Евтимий” във Велико Търново, СОУ „Вичо Грънчаров”  в Горна Оряховица, СОУ „Николай Катранов” в Свищов, СОУ „Вела Благоева” и СОУ „Емилиян Станев” в старата столица. В дъното на класацията са училищата във Водолей, Недан, Драганово, Алеково, Камен и ОУ „Христо Ботев” във Велико Търново.

Всички ученици, които са получили оценки различни от двойка, могат да кандидатстват за прием в елитните гимназии. Заявления ще бъдат приемани от 16 до 19 юни в ОУ „Патриарх Евтимий” във Велико Търново. Регионалният инспекторат по образованието организира прием на документи и в останалите общински центрове. На 17 юни заявления ще се подават в СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица, СОУ „Иван Момчилов” в Елена, ОУ „Филип Сакелариевич” в Свищов, ОУ „Св. Климент Охридски” в Павликени. На 17 и 18 юни ще бъдат приемани документите на горнооряховските ученици в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в железничарския град.

„Ние ще наблюдаваме приема на заявления и много държим да няма оказан натиск от класни ръководители и учители върху избора на ученика къде да продължи образованието си”, категорична бе Розалия Личева.