Съдът определи по 18 години затвор за убийците на Ники от Враца
Съдът определи по 18 години затвор за убийците на Ники от Враца / снимки: Dariknews.bg, архив

По 18 години затвор получиха днес тримата биячи, причинили смъртта на 16-годишния Николай Димитров от Враца. Тримата са осъдени за това, че на 31 август 2013 г. пред нощен бар в града умишлено са умъртвили момчето. Според присъдата деянието е причинено с особена жесток и хулигански подбуди.

Извършителите са оправдани по обвинението, че са извършили престъплението по особено жесток за жертвата начин, обяви съдия Петя Вълчева. Битият Николай почина в „Пирогов” на 12 октомври 2013 г. след дълга борба на лекарите за живота му.

И тримата трябва да изтърпят наказанието при първоначално строг режим в затвора. Времето, което са престояли в ареста се приспада от присъдата.

Осъдените са Ивайло Павлов Миланов-Акулата, роден на 7.08.1990 г., със средно специално образование, нежен, осъждан; Иван Цветанов Каменов-Цофъра, роден на 10.06.1986 г., средно специално образование, неженен, не осъждан и Калин Димитров Димитров-Скинаря, роден на 6.10.1984 г., с висше образование, женен, неосъждан.

Съдът определи по 18 години затвор за убийците на Ники от Враца
netinfo

Тримата се осъждат да заплатят солидарно на двамата родители на убития Ники по 70 000 лв. кръвнина, заедно с лихвите от 12 октомври 2013 г. до пълното изплащане на сумата, както и адвокатските разноски на семейството - 2000 лв. Освен това трябва да внесат в бюджета на държавата по сметката на Врачанския окръжен съд 820,26 лв. и по сметката на ОД на МВР Враца 183,92 лв., както и държавна такса в размер на 5600 лв. всеки един от тях.

„Ако ме питате дали има градация бих посочил, че най-активно е участието на подсъдимия Каменов, след него на Ивайло Миланов, най-накрая е на Калин Димитров. Но както виждате почитаемият съд е преценил и е дал еднакви присъди и на тримата. В близките дни ще преценя и ще реша дали да обжалваме”, коментира след обявяването на присъдите адвокатът на почерненото семейство Григор Вълков.

Адвокатите и на тримата осъдени ще обжалват присъдата пред Апелативния съд в София. Срокът за това е 15 дни. „Ако са толкова виновни, защо им дават присъди по-близки до минималната, която е 15 години, а по принцип се предвижда доживотен затвор без замяна”, запита един от адвокатите на осъдените Калин Раймундов Иван Каменов.

Съдът определи по 18 години затвор за убийците на Ники от Враца
netinfo

Преди делото майката Нонка Найденова заяви, че според нея агресията в обществото е тотална. „Моето детенце не е убито от деца. Ако дечица проявят някаква антипатия или вражда, те се бият на равна нога - дечица на еднаква възраст еднакви килограми - тогава не би могло да има смъртен изход евентуално. Тук се касае за трима мъже на по близо 30 години, които тотално правят 6 пъти годините на нашето дете и още толкова пъти килограмите му”, каза тя.

„Нашето дете е 60 кг, 16-годишен. Те са на по 30, по около 100 кг - рецидивисти, убийци. Според нас това са го правили хладнокръвно много пъти, не са получили това което са заслужавали при предишните престъпления. Така получават чувство за безнаказаност в обществото и тази агресия при тях ескалира”, сподели още почернената майка.

Днес пред Съдебната палата във Враца лекари от БЛС, роднини и приятели отново се бяха събрали на мирен протест.

Още новини от Враца