Плевнелиев: Референдумът цели да върне доверието в политическата система
Плевнелиев: Референдумът цели да върне доверието в политическата система / снимка: БГНЕС, архив

„Референдумът цели да върнем обратно доверието в политическата система. Моят апел към политиците е да направим смислени следващи избори. Нека да покажем, че пряката демокрация работи, нека да дадем шанс на народа да бъде чут. Нека да заздравим основите на българската демокрация, след като питаме народа".

Това коментира президентът Росен Плевнелиев в Русе.

Той заяви, че вярва, че политическите партии ще се отнесат отговорно към идеята за произвеждане на национален референдум.

"Не си мисля, че референдумът отново ще потъне в процедурни хватки и безсмислено политиканстване. Не съветвам политическите сили да се отнасят по този начин към очевидното желание на българския народ да бъде питан, да бъде чут. Този референдум не е заради мен, той не е и заради политическите партии сами по себе си. Този референдум е заради политическата система - като такава, каквато имаме и каквато бихме искали да изградим", каза Плевнелиев.

Според него ниското доверие на гражданите е проблем. То можело да бъде преодоляно само тогава, когато не се използват "процедурни хватки" и не се "партизанства".

"Само народът ще ни даде нова доза легитимност. Само неговото доверие ще даде възможност на политиците да погледнат малко по-далече и да бъдат по-уверени в своите действия", каза още Плевнелиев.

Той добави, че трите въпроса, които включва референдумът, са част от една дългоочаквана промяна в системата на избор на българските политици и тяхната представителност.

Източник: БТА