Сирия и Ирак - жертви на чужди интереси
Сирия и Ирак - жертви на чужди интереси / БГНЕС

Защо "Ислямска държава" успя да се утвърди именно в Сирия и Ирак? Този пореден провал на арабския свят е симптоматичен за егоистичните интереси на големите регионални сили, които превръщат двете държави във военно поле.

Терористичната организация "Ислямска държава" /ИД/ започна да разрушава превзетия от нея античен град Палмира. Засега терористите все още не взривяват древните паметници на културата - те разрушиха обаче един затвор със засилени мерки за сигурност, ползван от режима на Асад. На сателитни снимки се вижда гъст дим над сградата на затвора. В доклад от 2001 година, правозащитната организация "Амнести интернешънъл" описва затвора като място, на което затворниците са били подлагани на "най-големи унижения и изтезания". Явно не е случайно, че ИД взривява именно това "място на ужасите".

По този начин терористите искат да се представят като част от опозицията срещу режима на Асад и да спечелят още повече симпатизанти. Още повече, че през последните дни режимът отново демонстрира своята безкомпромисна бруталност. В доклад на ползващата се с международно доверие сирийска Организация за наблюдение на човешките права се казва, че при нападение срещу контролирания от ИД северносирийски град Ал-Баб, режимът е използвал касетъчни бомби (малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд), които са отнели живота на най-малко 59 цивилни граждани.

Възходът на ИД и безкомпромисният подход на режима на Асад показват колко объркано е положението в Сирия. Борбата срещу "Ислямска държава" засега остава безуспешна - за това има военни и политически причини. Военните - се дължат на партизанската тактика на терористите от ИД в Сирия и Ирак. Бойците се разделят на малки групи, които не могат да бъдат поразени лесно от въздуха. Затова пък, както в случая с град Ал-Баб, жертва на въздушните удари стават предимно цивилни граждани. Политическите причини също са многобройни. Отдавна Сирия и Ирак са бойно поле на задочни войни, в които една срещу друга са се изправили двете водещи регионални сили - шиитски Иран и сунитската Саудитска Арабия.

Иран залага на собствените си войски, но и на Хизбула. Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив пък въоръжават групировките, които воюват както срещу ИД, така и срещу режима на Асад. По този начин възниква един силно разпокъсан фронт, в който победите и пораженията траят само по няколко дни. "Сирийският режим разрушава страната, която уж защитава", четем в коментар на сайта на Ал Джазира. "А опозиционните групировки са злощастен партньор на онези, които прокарват свои регионални интереси, или на свой ред подсилват ширещия се екстремизъм". Некоординираните фронтове въвличат страната в конфликт, при който интересите на сирийския народ не играят почти никаква роля. "Сирия", пише още Ал Джазира, "се превърна в бойно поле на егоистичните сметки на регионалните сили".

Иранските планове - с дългосрочен прицел

Отделните групи в региона безспорно се борят за повече влияние. Издаваният от един саудитски финансист вестник "Ал Хаят" пише, че Иран иска да разпростре влиянието си над целия регион. Това се наблюдава в момента главно в четири държави - Ливан, Йемен, Сирия и Ирак. При това присъствието на ИД в Сирия и Ирак е добре дошло за Техеран. По този начин Иран може да се представи като единствената регионална сила, която би могла да се справи с джихадистите. И това ще бъде отбелязано с благодарност дори във Вашингтон. "Иран иска да се представи за единствен истински съюзник на САЩ, чийто върховен приоритет е борбата срещу ИД. Иран иска да накара Вашингтон да не се противи на иранското влияние в Сирия и Ирак, независимо от това дали става дума за пряко иранско присъствие в тези страни или за сътрудничество с местни милиции", пише "Ал Хаят".

Ситуацията в Ирак не се различава особено от тази в Сирия. Там правителствените войски напредват към град Рамади, за да го отвоюват от превзелите го наскоро джихадисти от ИД. Шиитските милиции подпомагат иракската армия, защото тя може и да не успее да се справи сама. Ирак обаче се съюзява с един партньор, известен със своята идеологическа решителност и бруталност спрямо сунитите. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" многократно отправя сериозни критики срещу действията на шиитските милиции. Ежедневникът "Аl-arabi al-jadeed" пише обаче, че шиитските милиции са съмнителен партньор.

"Въпреки че тяхната подкрепа е неоценима в провинция Анбар, подкрепяните от Иран милиции са обвинени в безброй жестоки престъпления, извършени предимно спрямо сунитите". Затова вестникът предлага да бъдат създадени войскови подразделения от различни арабски държави по подобие на войските в Йемен, които заедно да воюват срещу ИД. Засега обаче всичко това е само в сферата на фантазиите. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви в края на седмицата, че борбата срещу ИД е продължителен процес. В интервю за вестник "Билд", той каза, че ИД не е спряна и "представлява смъртна опасност за мюсюлманския свят и реална заплаха за самите нас".