Малките атолови острови не потъват с покачването на морското равнище
Малките атолови острови не потъват с покачването на морското равнище / Thinkstock/Getty Images

Новозеландски учени обориха хипотезата, че малките атолови острови ще изчезнат с покачването на морското равнище, като установиха, че доста от тях са нараснали значително, съобщи Ню сайънтист.

Учените от университета на Окланд са анализирали данни от повече от век за атола Фунафути в Тихия океан. За 60 години морското равнище в района се е покачило с 30 см. Данните от стари карти, въздушни и спътникови снимки обаче показват, че 18 от 29-те острова всъщност са нараснали. Като цяло атолът е увеличил територията си с повече от 18 хектара, а много от островите са променили формата си.

"Има много предположения, че малките острови ще изчезнат с покачването на морското равнище", казва ръководителят на екипа Пол Кенч. „Нашите данни обаче показват, че бъдещето на островите е много различно".

Бурите и вълнението в морето може да са по-важни от морското равнище за стабилността на островите. Бурите чупят коралите, които след това се отлагат по островите.

Другите коралови острови вероятно се развиват по същия начин. На Малдивите е наблюдаван същият ефект.

"Понастоящем няма никакви данни, че тези острови може да потънат", твърди Виржини Дюва от френския университет "Ла Рошел". Тя и други учени се опитват да се борят с невярното твърдение, че покачването на морското равнище ще е фатално за атолите. Изводите на новозеландските учени обаче не важат за вулканичните острови като Фиджи, Тонга и Самоа.

Промените в климата също така водят до по-силни и чести бури. Те може да са катастрофални в краткосрочен план, дори и дългосрочно да увеличават площта на атолите, изтъкна Том Спенсър от университета в Кеймбридж.

"Предизвикателството за островните народи е да измислят как да продължат да живеят на променящите се острови", допълни той.

Източник: БТА