Европейският парламент замразява отношенията си с Русия
Европейският парламент замразява отношенията си с Русия / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц съобщи, че дейността на комисията за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия се преустановява. Достъпът до ЕП на посланика на Руската федерация в Брюксел и на още един руски дипломат ще бъде ограничен.

Шулц пояснява, че посланикът и дипломатът няма да имат свободен достъп до ЕП, както досега. Молбите на членове на руската Дума, както и на Съвета на федерацията на Руската федерация за достъп до Европейския парламент, ще бъдат преценявани поотделно, според всеки конкретен случай.

В съобщението се уточнява, че предприетите от Европейския парламент стъпки ще останат в сила до отмяната на т. нар. черен списък за забрана на европейски политици и официални представители на ЕС да влизат в Русия. Шулц е съобщил за решението на руския посланик в Брюксел.

Отбелязва се, че според Европейския парламент руските власти не са успели да осигурят прозрачност за своите решения (бел.ред. по съставянето на списъка), както и да съобразят тези решения със задълженията си по международното право. По думите на Шулц, така засегнатите нямат възможност да се защитят по правен път и да обжалват.

Източник: БТА