БСП ще внесе на второ четене предложения на синдикатите за пенсионната реформа
БСП ще внесе на второ четене предложения на синдикатите за пенсионната реформа / снимка: БГНЕС

Поехме ангажимент в рамките на добър диалог част от предложенията на синдикатите, които са отхвърлени на този етап да ги поставим на второ четене от БСП, в защита на интересите на категорийните работници. Това обяви на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков.

Левицата проведе среща с КНСБ и КТ „Подкрепа” относно внесените промени в социално-осигурителното законодателство. Миков заяви, че пенсионната реформа е увеличаване на стажа и възрастта, а не реформа, а двата синдиката са направили някои отстъпки в името на защита на други права на трудещите се.

„Срещаме разбиране за прогресивния данък и има последователност в синдикатите. Дошло е време за въвеждане на прогресивния данък, въпросът е как и кога”, добави той.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов се съгласи, че това не е реформа, а опит да се оправят грешки, допуснати назад във времето от различни правителства по отношение на приходната част.

„Някои от предложенията на БСП, най-вече относно осигурителните вноски имат резон и дано бъдат подкрепени. Системата трябва да се укрепи чрез приходи, заетост и доходи са кардиналното решение”, коментира той.

„Всички сме съгласни, че каквито и параметри да пренастройваме на системата, ако в тази държава не се увеличат заетостта и доходите съвсем сигурно е, че решението ще е временно. Колко ще сработи е друг въпрос. Това, което се предлага е продукт на разговори с четири правителства и експертна работа. БСП имат техен план за промени, който също би сработил и това няма как да бъде отречено”, пък посочи президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.