Прокуратурата и МВР погнаха участници от протеста в Гърмен за хулиганства
Прокуратурата и МВР погнаха участници от протеста в Гърмен за хулиганства / снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Гоце Делчев е образувала две досъдебни производства по повод регистрирани противообществени прояви при протеста в с.Гърмен днес.

По време на протеста са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като извършителите обиждали служители на ОД на МВР гр.Благоевград и Жандармерията и хвърляли камъни и бутилки по тях. Деянието им се отличава с изключителна дързост, поради което е започнато производство по чл.325 ал.2 НК (хулиганство), съобщиха от прокуратурата.

Второто досъдебно производство е започнато по повод действия на един от протестиращите, който с бухалка е повредил автомобил на Нова телевизия. Започнато е бързо полицейско производство за хулиганство и противозаконно повреждане на МПС, като извършителят е задържан за 24 часа по ЗМВР. Предстои привличането му в качеството на обвиняем.

Протестиращите в Гърмен дадоха срок за махане на ромските къщи до 18 юли

От МВР уточняват, че малко след приключването на протестното шествие, мъж от Гоце Делчев, във видимо нетрезво състояние, нанесъл удари с бухалка по служебен автомобил на национална телевизия. Полицията веднага е задържала 30-годишен мъж. Екипът на телевизията е подал жалба в РПУ-Гоце Делчев, в резултат на което започнаха процесуално-следствените действия по случая.

Гражданският протест в село Гърмен
започна в 12.00 ч. на централния площад и продължи с мирно шествие, в което участваха около 1000 души. Към 13.30 ч. шествието се насочи към кв. „Кремиковци”. До приключването на гражданския протест към 14.00 ч. е регистриран един инцидент, при който са хвърлени два камъка и бутилка по полицейски служители, охраняващи шествието.

Стартирано е досъдебно производство. Първостепенна задача на полицейските служители бе опазването на обществения ред в селото и сигурността на жителите, заявяват още от МВР.