Сеп Блатер подаде оставка като президент на ФИФА
Сеп Блатер подаде оставка като президент на ФИФА / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че подава оставка като ръководител на световната футболна федерация, след като „напълно е преосмислил” президентството си в последните дни.

Само преди няколко дни 79-годишният швейцарец спечели изборите за ръководител на ФИФА и започна своя пети мандат начело на организацията. Днес на специална пресконференция той заяви, че подава оставка, а неговият наследник ще бъде избран на специален конгрес. Конгресът за избор на нов президент ще се проведе между декември 2015 и март 2016 г.

Блатер каза, че разтърсената от скандали ФИФА има нужда от „тотална реконструкция” и че той „напълно е преосмислил” президентството си в последните дни. Той добави, че гласуването „не е подкрепено от всички от футболния свят”.

В последната седмица ФИФА бе разкъсана от жесток корупционен скандал, като само два дни преди изборите за президент бяха арестувани седем високопоставени ръководители на организацията. Сред седемте арестувани за пране на пари и изнудване бе и вицепрезидентът на ФИФА Джефри Уеб.

Американските власти казаха, че девет футболни ръководители са сред 14-те обвиняеми за корупция. Като част от разследването, швейцарската полиция претърсва файлове и имейли от централата на ФИФА, свързани със Световните първенства през 2018 г. в Русия и 2022 г. в Катар.

Днес американското издание „Ню Йорк Таймс” разпространи новината, че през 2008 г. генералният секретар на ФИФА и дясна ръка на Блатер - Жером Валке е превел 10 млн. долара на обвинения в корупция бивш вицепрезидент на организацията Джак Уорнър. Сумата е трябвало да осигури подкрепа за Южна Африка за домакинството на Мондиал 2010.

В последствие от ФИФА разпространиха официално съобщение, в което заявиха, че плащането е направено от тогавашния шеф на финансовата комисия Хулио Грондона и е било в съответствие с регулациите на ФИФА.