Законови промени ще дадат възможност да падне банковата тайна за КТБ
Законови промени ще дадат възможност да падне банковата тайна за КТБ / снимка: БГНЕС

Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г. ще подготви законодателни промени, целящи да предотвратят подобни случаи в бъдеще. Това съобщи председателят на комисията Десислава Атанасова /ГЕРБ/ при обсъждането на проект на доклада за дейността на комисията.

Едно от предложенията за промени, което предстои да бъде внесено в Народното събрание, ще бъде както по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, така и по искане на министъра на финансите да може да се свали банкова тайна, когато информацията касае клиенти, депозанти или кредитополучатели на банка в несъстоятелност, обясни пред медиите Атанасова.

Проф. Димитров: Тайна по кредитите на КТБ вече няма и те трябва да бъдат оповестени

Ще има текстове за оповестяване на сведения относно договорите, по които липсва учредяване на уговорени обезпечения и съответно вписване на сключени договори за такива обезпечения, както и обезпечения на ценни книжа.

Всъщност това бе най-сериозният проблем, с който се сблъскахме след като получихме информация в комисията, а именно - голяма част от кредитите в КТБ са дадени без обезпечения на фирми, които нямат имущество, които са съвсем скоро създадени, без персонал, на свързани лица, каза Атанасова.

На въпрос дали така ще се стигне и до последния кредитополучател по веригата Атанасова отговори, че се надява и това да стане факт. Ще има предложение за законова промяна, така че получените кредити от различни кредитополучатели също да станат известни, както и платените комисионни и хонорари от страна на банката, посочи председателят на комисията. В устава на КТБ има възможност тя да прави дарения и на политически партии, ще бъде интересно да видим дали такива дарения са съществували, коментира Атанасова.

Борисов с предложение - да се разсекрети всичко за влогове и кредити в КТБ

На въпрос каква част от кредитите има шанс да бъдат върнати и кога ще бъде назначена разследваща фирма Атанасова отговори с уговорка, че това е извън дейността на оглавяваната от нея комисия, че се полагат огромни усилия да се избере достатъчно популярна и професионална фирма с достатъчно опит. От отчета на синдиците е видно, че с добри темпове започват съдебни дела за обезпечения, които следва да се върнат в масата на несъстоятелността на банката. Надявам се, че и синдиците и председателят на фонда ще си свършат работата и ще има избрана фирма, която да потърси всички раздадени средства, заяви Атанасова.

Предстои на работно заседание в петък всички предложения за законодателни промени да бъдат обобщени и да бъде подготвен и окончателен доклад на комисията. Йордан Цонев коментира, че има два варианта - или комисията сама да подготви текстовете на промените и да ги внесе или да направи препоръки за промени, а ресорните парламентарни комисии да се заемат с тях. Важно е да кажем комисията на какво се е натъкнала и какво трябва да се промени, за да се предотвратят подобни кризи в бъдеще, добави той.

Предстоящите промени ще бъдат в Закона за кредитните институции.

Източник: БТА