Бивш ректор: Държавата да създава учители и лекари - те са част от националната сигурност
Бивш ректор: Държавата да създава учители и лекари - те са част от националната сигурност / снимка: sxc.hu

Българското образование има дълбоки традиции, а тези, които са го завършили ще продължават да изумяват света със знанията си. Ако в момента има криза в образованието, то тя е продължение на кризата в обществото. Това каза в интервю за БТА доскорошният ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ.

Приоритет на държавата трябва да бъде създаването на условия за качествено обучение на учители и лекари, защото това са съсловията, част от националната сигурност, смята проф. Легкоступ. Ако няма добре подготвени учители, е под въпрос съществуването на държавата, посочи той.

"Ако нямаме лекари, няма да имаме кого да учим. Ако ситуацията стигне до там, че няма кого да учим и не сме го научили на основни правила и принципи, няма да има кой да създава блага", отбеляза проф. Пламен Легкоступ.

Според него държавната политика по отношение на образованието трябва да стъпи на сериозната статистика. Той посочи, че през 2007 - 2008 година средно образование в България са завършили 75 744 души, през 2014 - 2015 година, броят им е 50 926. По думите на проф. Легкоступ това е повод за сериозен анализ, в който трябва да бъдат водещи националните приоритети.

Ако към даден момент няма достатъчно желаещи да учат български език, химия, физика, история и география - там държавата трябва да реализира поощрителна политика, смята професорът. Ако не го направи, след няколко години няма да има
качествени учители в тези направления, които да обучават следващите генерации деца, каза проф. Пламен Легкоступ.

Държавата трябва да помисли за приоритетни стипендии за студентите, решили да учат непопулярни, но необходими за обществото професии, както и да стимулира
преподавателите, които в тези сектори могат да развиват научния си потенциал, предлага проф. Пламен Легкоступ. Той отбеляза, че платеното образование в държавните висши университети трябва да съществува, защото създава предпоставки за конкуренция.

Според проф. Легкоступ са нужни облекчения при приема за кандидатстващите, които имат българско гражданство или носят българско самосъзнание, но живеят в чужбина. Той уточни, че облекчените процедури трябва да бъдат насочени не само за нашите сънародници от изконните български общности в Западните покрайнини, Банат или Бесарабия, а и за нововъзникналите български диаспори по света.

Има много примери за наши сънародници, емигрирали през 90-те в различни държави, родили своите деца там. Те са получили своето гражданство в съответната държава, "но, за да учат в български университет - пътят, който трябва да извървят е не само трънлив, но почти невъзможен", отбеляза проф. Легкоступ
и уточни, че става дума за големите български диаспори в Кипър, Италия, Испания, САЩ, Турция.

Проф. Пламен Легкоступ е ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" от май 2007 година - до май 2015 година. Преди това в продължение на осем години е бил декан на Педагогическия факултет на университета. Бил е член на УС на Съвета на ректорите.