„Стратфор: Русия поставя на САЩ условие за България
„Стратфор: Русия поставя на САЩ условие за България / снимка: Guliver/Getty Images

В преговорите със САЩ за украинската криза едно от условията на Русия е да бъде намалена активността на Пентагона и НАТО по източните граници на блока, включително в България.

Това твърди американският разузнавателно-аналитичния център "Стратфор", анализирайки новите тенденции в отношенията между САЩ и Русия след посещенията на държавния секретар Джон Кери и помощничката му Виктория Нюланд в Русия през първата половина на миналия месец.

"САЩ и Русия бяха в тесен контакт от самото начало на кризата в Украйна. Но посещението на Нюланд, както и срещата на Джон Кери с руския президент Владимир Путин могат да станат сигнал към смяна на американската стратегия в преговорите с Москва", пише в анализа на "Стратфор".

Посещенията на Кери и Нюланд сигнализират, че Вашингтон иска да стане по-важен участник в диалога по украинската криза и е готов да обсъди компромисни решения с участниците от "нормандската четворки", смятат анализаторите на центъра.

Според тях руските преговарящи искат от Вашингтон няколко ключови отстъпки:

„Първо, Москва е загрижена от присъствието на американски военни инструктори в Украйна и очаква от САЩ гаранции, че 6-месечната украинската мисия на американските военни няма да бъде удължена или разширена. Другото ключово изискване на Кремъл е ограничаване на активността на САЩ и НАТО по източните граници на алианса - в балтийските страни, Полша, Румъния и България".

Що се отнася до санкциите, Вашингтон е готов на отстъпки. Икономическите ограничения спрямо Русия може да бъдат снети, ако Белия дом се реши на такава стъпка.

В случая обаче със санкциите на Евросъюза нещата са по-сложни - санкциите могат да паднат, само ако с това се съгласят страните-членки. Засега блокът няма обща позиция.
Ако администрацията на Барак Обама вземе решение за снемане на санкциите, това ще става постепенно, като се започне със смекчаването на забраната за влизане в САЩ на физически лица от американския списък.

Анализаторите на "Стратфор" отбелязват, че серията преговори между Вашингтон и Кремъл не означава, че украинската криза върви към края си, но САЩ показали готовност за диалог с Русия и за търсенето на компромис.

Източник: БГНЕС