Русия ще изпълни ангажиментите си за удължаване на живота на 5 и 6 блок
Русия ще изпълни ангажиментите си за удължаване на живота на 5 и 6 блок / снимка: БГНЕС

Няма никакви съмнения относно възможността за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Удължаването на живота им плюс увеличаването на тяхната мощност ще струва 360 милиона евро. "Росатом" ще изпълни всичките си ангажименти по договора. Това заявиха по време на VII Международен форум "Атомекспо 2015" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов и председателят на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, цитирани от БГНЕС.

Димитър Ангелов заяви, че всички проверки, които са направени, са дали основание на специалистите да заключат, че няма никакви съмнения относно възможността за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Няма опасност родният ядрен регулатор да не удължи лиценза, защото контролират всички дейности, свързани с удължаването на експлоатацията на двата блока.

Агенцията за ядрено регулиране ще има една година - от 5 ноември 2016 до към 5 ноември 2017 г., за да направи всички проверки и да зададе всички въпроси, за да вземе решението за удължаването на ресурса на двата реактора.

"Цялата програма е изпълнена, всичко беше направено. Над 50% от дейността е изпълнена. Тази, която трябва да се изпълни специално за 5 блок, е изпълнена напълно. Оформени са всички документи и анализи от обследванията и пробите, които са направени. Оттук нататък с тази информация изпълнителските организации от Русия и България и "Електрисите дьо Франс" ще направят анализи и разчети. На базата на постигнатите резултати по методиките и статистиката, които имат, ще ни дадат едно обоснование за възможността за продължаване на експлоатационния срок специално на 5 блок", каза Ангелов.

Председателят на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен уточни, че според българския закон ще бъде издадено разрешение за 10 години. След десетилетие отново се кандидатства. „За нас основно е решението на конструктора по отношение на системите на незаменимото оборудване", отбеляза Коен.

От думите на Ангелов и Коен стана ясно, че руските организации са декларирали не само за нашия контракт за удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", но и за всички международни договори, че те нямат такъв, който да не изпълняват или по който да имат някакви забавяния или нарушения.